:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2019   21:11

0

116

Plovdiv proglašen Evropskom prestonicom kulture u 2019.

Najstariji grad u Bugarskoj, Plovdiv, zvanično je proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2019, a tu titulu deli sa italijanskim gradom Materom.

Oko 50.000 ljudi okupilo se na centralnom trgu da uživo prati program organizovan tim povodom, pod nazivom "Mi smo raznobojni", u kojem je učestvovalo 1.500 lokalnih i stranih umetnika na više scena, prenosi AP.

Plovdiv, drugi po veličini grad u Bugarskoj, hiljadama godina je opstajao na raskršću između zapadne Evrope i Bliskog istoka.

Gradske vlasti tvrde da je Plovdiv najstariji kontinuirano naseljen evropski grad, sa istorijom dugom više od 6.000 godina, o čemu svedoče arhitektonski spomenici koji datiraju uz vremena Tračana, Grka, Rimljana, Vizantije i Osmanskog carstva.

Ovaj grad, koji se prostire na obe strane reke Marice, poznat je i po etničkoj raznolikosti – mnogi među 340.000 njegovih stanovnika pripadnici su turske, romske, jermenske, grčke ili jevrejske manjine, a svi imaju prilično snažan uticaj na bogat kulturni život Plovdiva.

Primeri ovog uticaja predstavljeni su tokom današnjeg muzičkog i plesnog programa, uz raznobojno osvetljenje, pod sloganom "Zajedno".

Ove godine je predviđeno da u Plovdivu bude održano oko 350 kulturnih događaja, uključujući izložbu na kojoj će biti predstavljeni delovi Berlinskog zida povodom obeležavanja 30 godina od njegovog pada.

Plovdiv, inače prvi bugarski grad koji je postao Evropska prestonica kulture, našao se i na listi Njujork tajmsa od 52 mesta koja treba posetiti 2019. godine.

Izvor: Taнјуг

kulturaPlovdivBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva