:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 15, 2019   9:13

0

219

Patrijarh Irinej u Dragancu

U sklopu posete svetim mestima na Kosovu i Metohiji, patrijarh srpski Irinej boraviće danas u manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde će ga oko 14 časova dočekati vernici i srpski narod.

Pre toga, oko 12 časova, patrijarh će posetiti Muzičku školu "Stevan Hristić" u Stanišoru, gde su mu učenici i profesori pripremili koncert.

Posetu Kosmetu patrijarh Irinej je započeo obilaskom Pećke patrijaršije, gde je služio liturgiju sa sveštenstvom raško -prizrenske eparhije, dečanskim monasima i sestrinstvom Pećke patrijaršije, nakon čega je poručio da je čast biti na Kosovu i Metohiji i da su Srbi koji žive u ovom delu Kosova i Metohije svoji na svome, kao što je i on u Pećkoj patrijaršiji svoj na svome, i pozvao na opstanak i ostanak srpskog naroda.

Drugog dana posete Kosovu i Metohiji patrijarh Irinej obišao je Orahovac, Veliku Hoču i Zočište i boravio u Prizrenu gde je u pratnji Episkopa raško-prizrenskog Teodosija obišao manastir Svetih Arhangela, zadužbinu Cara Dušana i kako je rekao, jednu od najlepših pravoslavnih crkava, Crkvu Bogorodice Ljeviške koja je pod zaštitom UNESKA, gde ga je dočekao starešina hrama jerej Đorđe Stefanović. Nakon obilaska ovih svetinja Patrijarh Irinej prisustvovao je večernjoj Službi u Prizrenskom Sabornom Hramu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej boraviće sutra, 16. aprila u Kosovskoj Mitrovici. Nakon liturgije, u 11 časova patrijarh će se sresti i porazgovarati sa vernim narodom ispred hrama Svetog Dimitrija.

Izvor: RTV Puls

Patrijarh Irinej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva