:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 21, 2019   19:25

0

60

Osuđeni makedonski državljani koji su ratovali za ID

Sud u Skoplju osudio je na šest godina zatvora makedonske državljane koji su bili deo paravojnih formacija Islamske države, dok je jedan od optuženih osuđen na devet godina zatvora zbog "terorističkog organizovanja", prenosi portal A1on.

Osuđeni su Elmedin Osmani, Ahmed Dzengis, Orhan Župani, Bunjamin Feto, Safet Ramadani, Ibrahim Šabani i Almir Mirtovski, koji su na prethodnom ročištu priznali delo za koje se terete odnosno "učešće u stranim vojskama, paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorištičko organizovanje".

Tužilac Naum Panovski je nakon izricanja presude tražio produženje mere pritvora za sve osuđene zbog opasnosti od bekstva.

Inače, šestorica osuđenih su avgusta prošle godine, u saradnji sa partnerima Globalne koalicije u borbi protiv terorizma i Islamske države, bili optuženi, zatim lišeni slobode i onda predati makedonskim sudskim vlastima.

Kako su izjavili, oni su imali nameru da postanu deo paravojnih formacija, zbog čega su napustili teritoriju Republike Makedonije i otišli u Siriju na obuku, gde su učestvovali kao borci Islamske države u vojnim aktivnostima u toj zemlji i u Iraku.

Osim učešća u paravojnim formacijama, oni su prikupljali materijalna i finansijska sredstava putem društvenih mreža i drugih oblika komunikacija, te su pozivali i vrbovali druga lica za učešće u paravojnim formacijama izvan teritorije Makedonije.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva