:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 17, 2018   16:20

0

74

Opet nesuglasice Mogerini i Haradinaja u Briselu

Zajednička konferencija za medije visoke predstavnice EU Federike Mogerini, komesar za pregovore o pristupanju Johanesa Hana i premijera privremenih prištinski institucija Ramuša Haradinaja, posle sastanka Saveta za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji, otkazana je, mada je bila predviđena.

„Visoka predstavnica Mogerini i premijer Haradinaj odlučili su da ne održe zajedničku konferenciju za medije. EU će, sa svoje strane, objaviti saopštenje posle sastanka, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Haradinaj, izlazeći sa sastanka, nije potvrdio da je konferencija otkazana na „zajedničku inicijativu".

On je naveo da je tokom razgovora sa EU zvaničnicima u Briselu ponovo pokrenuo pitanje vizne liberalizacije za Kosova kao i da je ponovo odbio evropski predlog o ukidanju tarifa za robu iz Srbije i BIH.

Haradinaj odbio Brisel: "Prošlo je to vreme...."

Haradinaj je prethodno i formalno odbio predlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u CEFTA, zauzvrat, umesto Unmika vodi Kosovo sa zvezdicom.

"Prošlo je vreme kada su takva pitanja mogla biti rešena uslovljavanjem", piše Haradinaj 

Pismo je GazetaEkspres objavila neposredno uoči sastanka kosovskog premijera sa briselskim zvaničnicima, a na temu kosovskog SSP.

"Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen", piše Haradinaj.

Mogerinijeva, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rešavanja tarifnog problema sa Srbijom, a pre današnje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svestan realnosti.

"Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum", naveo je Haradinaj.

S tim u vezi, on podseća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi,"Republike Kosova i Republike Srbije", koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između "dve zemlje".

Haradinaj navodi i da veruje da je u interesu, kako kaže, Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorišćena za unapređenje stavova i ambicija.

Uz uverenje da je rešenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

Izvor: Танјуг

BriselHaradinajMogerini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva