:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 12, 2019   8:44

0

131

O'Konel: Dijalog moguć, ali Priština mora da ukine takse

Britanski ambasador u Prištini Rori O"Konel izjavio je da očekuje da Priština ukine takse na srpsku robu kako bi dijalog s Beogradom mogao da bude nastavljen.

Britanski diplomata je u emisiji "Razgovor na RTK2" u četvrtak uveče rekao da je za normalizaciju odnosa obema stranama potrebna strategija, a taksa, kako kaže, tome odmaže.

On je istakao i da je Briselski dijalog važan, jer dokazuje da Beograd i Priština mogu razgovorom da rešavaju međusobne probleme.

“Pokazali smo da je dijalog moguć, kao i sporazumi, ali je sada vreme za teška pitanja”, rekao je O'Konel, dodajući da očekuje da Priština ukine taksu kako bi proces bio nastavljen.

“Kosovo ima tim za dijalog i platformu i vreme je da se krene s tim. Taksa nanosi štetu potrošačima, nekim kompanijama u Srbiji, ali najviše šteti odnosima”, rekao je O'Konel i istakao da smatra da će se to uskoro promeniti.

Sagovornik tvrdi da bi dve strane trebalo da budu spremne za dijalog i da bi dogovor trebalo da bude transparentan.

“Građani treba da znaju o čemu se razgovara, naročito da se čuje glas Srba, da vidimo šta oni žele. Moja Vlada nije zaintersovana za rešenja i dogovore koji će pogoršati živote ljudi”, istakao je O'Konel.

Smatra da nije lako postići sporazum, jer da je lako on bi već bio potpisan: "Situacija nije dobra ni za Srbiju ni za Kosovo, ali želimo da krenemo napred. U tome su važne dve stvari, uzajamno poštovanje, da se ljudi slobodno kreću preko granice, jer je trenutni ciklus akcije i reakcije zabrinjavajući i vraća nas korak unazad, podiže tenzije i s tim treba da se prestane. Potreban nam je sporazum na evropskim principima, kojim će biti ispoštovana ljudska prava i mislim da ima prostora da se o tome diskutuje, a ne da se bavimo granicama".

Izvor: Танјуг

Rori O"KonelTakseDijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva