:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 11, 2019   17:04

0

85

Nova platforma za evropske festivale Festivalfinder.eu

Evropska asocijacija festivala EFA predstavila je danas u EU Info centru novi projekat "EFFE (Evropa za festivale, festivali za Evropu)- Pretraživač za festivale", za koji Ketrin Deventer, generalna sekretarka EFA-e, kaže da će učiniti festivale međunarodno vidljivijim, doprineti promociji zemalja u kojima se održavaju i olakšati publici da se informiše o manifestacijama.

EFFE je etiketa kvaliteta za izuzetne umetničke festivale, koju je u poslednjem izdanju ponelo 30 festivala iz Srbije.

EFA, u saradnji sa partnerima, EFFE habovima i Evropskom komisijom, povezuje evropske festivale u 45 zemalja i sada će ih predstaviti publici pomoću novog internet pretraživača koji nudi mogućnost pronalaženja svih umetničkih festivala od muzike do pozorišta, ulične umetnosti, plesa i literature širom Evrope.

Pretraživač festivalfinder.eu će biti vodič za publiku, ljubitelje festivala, festivalske menadžere, umetnike, putnike, novinare, blogere, tvorce politika, gradske urbaniste, širom Evrope, a Deventer naglašava da u povezivanju, kolektivnosti i razmeni iskustava leži prava moć.

Projekat je potekao iz festivalske zajednice koja ga i usmerava uz pomoć EU i Deventer kaže da rade na tome da se uključe u nove programe EU kako bi obezbedili i dodatna sredstva koja će im omogućiti bolje kampanje, posebno povezivanje sa sektorom turizma i pozvala sve festivale u Srbiji da postanu deo velike baze „festivalfinder.eu“.

Jovanka Višekruna Janković, u ime „ArtLink“-a, haba EFFE projekta za Srbiju i zemlje regiona, naglasila je da je ova platforma prilika da se veliki kreativni potencijal koji posedujemo pokaže na evropskom planu i postane mnogo vidljiviji.

„Ovo je sjajna prilika za kreativne ljude i festivale iz Srbije da postanu vidljiviji na novoj evropskoj mapi, a festivali mogu da se prijave bez plaćanja participacije i postanu deo velike baze podataka Evrope“, istakla je Višekruna Janković.

Ona je pomenula da je novost i da se festivali ove godine mogu prijaviti potpuno besplatno za etiketu kvaliteta, a svi etiketirani festivali ulaze u konkurenciju za nagradu, podsetivši da je prošli put Festival evropskog filma Palić dobio jednu od pet nagrada u konkurenciji čak 800 festivala.

Višekruna Janković je najavila za april u Lisabonu samit posvećen kulturi i turizmu na kome će učetsvovati 250 etiketiranih festivala, što je takođe prilika za srpske festivale.

„EFFE etiketa je posebno značajna za manje festivale, jer je to prilika da prošire mrežu saradnika, da se predstave uživo na događajima koje EFA organizuje ili putem mreže, zahvaljujući kojoj postaju vidljiviji i deo velike porodice“, rekla je Višekruna Janković.

Pol Anri Prese u ime Delegacije EU u Srbiji je ukazao na značaj festivala koji povezuju ljude i kreativne ideje i obećao podršku svemu što EFA radi, podsetivši na projekte koje je EU pomogla u Srbiji kada su kultura i umetnost u pitanju.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva