:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 12, 2019   16:54

0

288

Nedimović: Stočarstvo prioritet u 2019, ulagaćemo više

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kazao je da su poljoprivrednici proteklih 30 godina bili u nezavidnoj situaciji, te ocenio da to mora da se promeni naglasio je ministar i to mora da se promeni.

On je obilazeći poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Novog Bečeja rekao da želi ljudima da prenese da država u narednom periodu namerava da unapređuje stočarstvo, pošto nam je, kaže, to jedan od prioriteta za 2019. godinu.

"Takođe prioritet su i mladi poljoprivredni proizvođači. I ove godine za njih imamo grantove za početak poljoprivredne proizvodnje. Imaćemo i poseban fond za kupovinu poljoprivrednog zemljišta sa namerom da podstaknemo mlade ljude da kupuju obradivu zemlju i ostaju u selima. Na ovome trenutno radimo zajedno sa predstavnicima Vlade Srbije i za mesec dana imaćemo mnogo više informacija", kazao je Nedimović, koji je u obilasku poljoprivrednih gazdinstava bio sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivrede Vukom Radojevićem i predstavnicima lokalne samouprave.

Ministar je razgovarao sa poljoprivrednicima o aktuelnim problemima sa kojima se susreću i najavio da je Ministarstvo poljoprivrede za ovu godinu izdvojilo mnogo veći budžet za pomoć poljoprivrednicima nego ikada ranije.

Radojević je rekao da je mladim poljoprivrednicima pre svega potrebna finansijska pomoć kako bi opstali i to je ono na čemu zajedno rade Pokrajinski sekretarijat i Vlada Srbije.

Pomenuo je da su pokrenuti start up programi za mlade poljoprivrednike do 40 godina za započinjanje agro biznisa, te da je pokrajinska vlada preko sekretarijata za poljoprivredu izdvojila i značajne subvencije.

"Nikada više para nije bilo za registrovana poljoprivredna gazdinstva. U odnosu na zatečeno stanje 2016. godine, za gotovo 50 odsto smo povećali nivo novca namenjen za subvencionisana gazdinstva. Uveren sam, da sa ovim merama koje je najavio ministar poljoprivrede, a koje su u interesu daljeg razvoja poljoprivrede, ćemo dati dodatni podsticaj razvoju ove grane u Vojvodini", preneo je Radojević.

Opština Novi Bečej takođe je izdvojila značajna sredstva za lokalna poljoprivredna gazdinstva, rekao je predsednik opštine Saša Maksimović.

"Prvi put će ove godine opština Novi Bečej izdvojiti sredstva u budžetu i raspisati konkurs za subvencije mladim povrtarima, vinogradarima i voćarima. Očekujemo da će ovaj konkurs biti raspisan do kraja marta ove godine. Opština je izdvojila 3.000.000 dinara za ovu namenu, ali ukoliko bude bilo potrebno izdvojićemo i dodatna sredstva rebalansom budžeta opštine", rekao je Maksimović.

Nedimović i Radojević obišli su i opštinu Čoka, gde je pokrajinski sekretar pozvao lokalne poljoprivrednike da apliciraju za pomoć i da iskoriste mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

Izvor: Танјуг

Nedimovićstočarstvosubvencije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva