:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Maj 13, 2019   13:18

0

294

Nedimović: Ne očekujemo veće probleme na rekama

U Srbiji se u naredna 24 sata, počevši danas od 17 časova, očekuje da će se izlučiti količina padavina između 40 i 60 litara po kvadratnom metru, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je to duplo manje nego što su prognozirali prošle nedelje.

Prema Nedimovićevim rečima, ciklon koji je došao iz pravca Jadrana promenio je pravac i izlučio se na prostoru Bosne i Hercegovine, a danas će, kaže, zahvatiti sever i severozapad Srbije uz Drinu, međutim, ne očekuje da će na Savi biti većih problema.

"Situacija sa aspekta padavina na prostoru Srbije je bolja nego što smo očekivali u sredu i četvrtak. Ciklon je promenio pravac, zato ne očekujemo veće probleme, osim u nekim tokovima koji mogu stvoriti bujične vode na zapadu Srbije", rekao je Nedimović novinarima nakon potpisivanja Sporazuma sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Podsetio je da je najviše padavina bilo na prostoru BiH, kod Bihaća i na prostoru Republike Srpske, gde je, kaže, palo 220 litara kiše po kvadratnom metru.

Dodao je da je ono što će eventulano predstavljati problem od četvrtka i petka, jeste kada se sva ta voda koja se izlučila na prostoru sliva reke Vrbas, Bosne i Sane ulije u Savu i stigne kod Jamene.

"Međutim, sva naša poljoprivredna preduzeća su stavljena u funkciju u tom delu Srbije. Ja ne očekujem da ćemo ući u vanrednu odbranu od poplava na Savi. Možda uđemo u redovnu, a to znači posmatranje prostora i utvrđivanje da li ima nekih oštećenja na nasipima", ukazao je Nedimović.

Kaže da za Srbiju više nema "faktora iznenađenja" kada su poplave u pitanju, jer je, podvlači, država u poslednjih pet godina na 500 lokacija rekonstruisala ili izgradila nove vodoprivredne objekte.

Kaže da službe u poslednja 24 sata neprekidno prate situaciju na terenu i dodaje da nije ni bilzu onoga što je bilo očekivano.

Nedimović napominje da kiša neće uticati na rod, već da će poljoprovredi još vode i koristiti.

Izvor: Танјуг

Nedimovićvodostaj rekapoljoprivreda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva