:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2019   17:14

0

222

Mogerini: Vojna intervencija u Venecueli je neprihvatljiva

Vojna intervencija u Venecueli je neprihvatljiva za Evropsku uniju izjavila je Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

„Kriza koja pogađa Venecuelu ima političke i institucionalne uzroke. Njeno rešenje mora biti političko, kao što mora da bude mirno i demokratsko. To znači bez vojnih intervencija, unutrašenje ili spoljne, i takvo rešenje je prihvatljivo za nas“, rekla je Mogerini tokom konferencije Saveta bezbednosti UN, posvećene saradnji UN sa regionalnim i subregionalnim organizacijama, prenosi TAS S.

Visoka predstavnica EU je naglasila i da „rešenje ne može biti, i ne bi trebalo, biti nametnuto spolja“.

„Verujemo da međunarodna inicijativa može pomoći da se nađe miran i demokratski izlazak iz krize“, rekla je ona i dodala da je „zbog toga osnovana Međunarodna kontakt grupa evropskih i latinoameričkih zemalja, da pomogne u stvaranju uslova za politički proces koji bi doveo do slobodnih i poštenih predsednickih izbora, u skladu sa međunarodnim standardima i venecuelanskim Ustavom.“

„Čak i kada ne postoji multilateralni okvir, mi moramo da radimo na njegovoj izgradnji ili ponovnoj izgradnji“, zaključila je Mogerini.

Huan Gvaido, lider venecuelanske opozicije i predsednik parlamenta, proglasio se privremenim predsednikom na mitingu u glavnom gradu Karakasa 23. januara. Istog dana, Sjedinjene Države su ga priznale kao privremenog predsednika, a zemlje
Grupa Lima (bez Meksika) sledile su ovaj primer.

Sadašnji predsednik Venecuele Nikolas Maduro ocenio je ovaj potez kao pokušaj državnog udara i najavio ukidanje diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama.
Većina država članica Evropske unije priznala je Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, a Rusija, Belorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska izrazile su podršku Maduru, podseća agencija.

Izvor: Танјуг

MogeriniVenecuela
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva