:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk

clock

April 17, 2019   18:22

0

56

Mogerini: Ubrzati pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je u svom završnom obraćanju pred Evropskim parlamentom pozvala EU da otvori nove i ubrza postojeće pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana. 

 

"Verujem da bi bilo potrebno i ubrzati i mnogo investirati u pristupne pregovore koji već traju sa zemljama Zapadnog Balkana kao i u naše snažno partnerstvo sa onima koji još nisu kandidatske zemlje”, poručila je Mogerini.

Ona je u svom govoru posvećenom rezultatima EU spoljne politike ocenila da je politika proširenja bila jedna od uspešnih priča tokom pet godina njenog mandata i mandata ovog saziva Evropskog parlamenta. 

"Naša politika prema Balkanu, na Balkanu, ali prvenstveno sa Balkanom je uspešna priča koja je imala težak početak i put od neočekivanja do uspostavaljanja povrenja i zajedničkih izazova", kazala je Mogerini.

Kao primer uspeha Evropske politike na Balkanu navela je sporazum Atine i Skoplja posle 27 godina bilateralnih problema. Istovremneo, šefica evropske diplomatije nije pomenula ulogu EU u dijalogu Beograda i Prišrine.

"Možda ne uspete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda posle 25 godina, 7 godina ili samo dve godine", poručila je Mogerini.

Ocenila je da bi streteški velike greška i primer "kratkovidosti" EU bilo ukoliko odluka o pokretanu pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom ne bi bila doneta u junu ili bi se odložila. 

Mogerini je pred poslanicima Evropskog parlamenta zaključila da se zemlje Zapadnog Balkana nalaze okružene zemljama članicama i da ona na politiku prema Balkanu gleda ne kao na proširenje već kao zaokruživanje evropskog kontinenta.

Izvor: T a n j u g

Zapadni Balkanproširenje EUMogerini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva