:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 29, 2019   23:03

0

63

Mogerini pozdravila rešenost Predsedništva BiH da rade zajedno

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini sastala se danas u Briselu sa članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem i tom prilikom pozdravila njihovu rešenost da rade zajedno, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Ona je istakla da će ujedinjenost u njihovom delovanju biti za dobrobit BiH i svih građana.

U ovom pogledu, uloga Predsedništva će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja, navodi se u saopštenju. 
Mogerini se tokom sastanka složila sa članovima Predsedništva da je značajno, bez odlaganja, formirati Savet ministara i vlasti na svim nivoima, i izrazila opredeljenost evropskoj perspektivi BiH i naglasila da do kraja godine želi da vidi trajan napredak BiH i regiona ka EU. 
Kako se navodi u saopštenju, Mogerini je rekla da je neophodno pozabaviti se brojnim izazovima, između ostalog, izbornom reformom, sprovođenjem odluka Ustavnog suda i jačanjem pravosuđa, nastavkom socioekonomske reforme.
Istovremeno, BiH treba što pre da preda sve odgovore na Upitnik da bi Evropska komisija finalizovala mišljenje o zahtevu te zemlje za članstvo u EU.
Mogerini je istakla posvećenost EU perspektivi BiH i istakla da želi da vidi "nepovratan napredak" i BiH i država zapadnog Balkana ka EU do kraja godine.
Navodi se i da je današnji sastanak sa Mogerini u Briselu, istovremeno bio i prva zajednička poseta inostranstvu tročlanog Predsedništva BiH.

Izvor: Танјуг

EUFederika MogeriniBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva