:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2019   16:18

0

206

Mogerini: Indija i Pakistan da obnove diplomatske kontakte

Indija i Pakistan moraju da obnove diplomatske kontakte i ne smeju da dozvole dalju eskalaciju, poručila je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

„Očekujemo da će obe zemlje pokazati uzdržanost i da neće dozvoliti dalju eskalaciju. Od suštinskog značaja je uspostavljanje diplomatskih kontakata na političkom nivou i da obe zemlje sprovedu neodložne mere“, navodi se u saopštenju izdatom u Briselu.

Mogerini smatra, sadašnja situacoja može da dovede do ozbiljnih i opasnih posledica za dve zemlje i ceo region. Ona je rekla da terorizam ne može da se toleriše i navela da je prošle nedelje telefonom razgovarala sa pakistanskim ministrom spoljnih poslova Šah Mahmudom Kurešijem i da je istakla da Pakistan mora da se bori protiv terorizma i dalje, uključujući ciljane akcije. EU će biti i dalje u kontaktu sa obe zemlje i pratiti dalji razvoj situacije, navela je ona.

Pakistan je jutros saopštio da je oborio dva indijska vojna aviona, samo dan nakon što su indijski borbeni avioni pokrenuli vazdužne napade na pakistanski deo Kašmira, u znak odmazde za samoubilački napad na indijske trupe u Kašmiru od 14. februara, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika. Pred Indijom i Pakistanom, dvema nuklearnim silama, sada je izazov da spreče eskalaciju sukoba pre nego što stvari izmaknu kontroli.

Izvor: TAНЈУГ

mogeriniindijapakistan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva