:

:

TV Most

clock

April 11, 2019   17:41

0

276

Mogerini ide u Berlin, još nema podataka o agendi

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini prisustvovaće sastanku visokih predstavnika Zapadnog Balkana koji 29. aprila u Berlinu organiziju nemačka kancelarka Angela Merkel i fransuski predsednik Makron, potvrđeno je Танјугу u Briselu.

U Briselu kažu da još nema puno podataka o samoj agendi sastanka, ali se očekuju razgovori o jačanju stabilnosti i properiteta šireg regiona.

Na pitanje Танјуга da li su EU i Visoka predstavnica upoznati sa mogućim planovima koje Berlin i Pariz imaju u cilju pokretanja dijaloga Beograda i Prištine sa trenutne „mrtve tačke“, u Briselu kažu da je to pitanje koje treba postaviti tim zemljama.

„Ovaj sastanak biće prilika da se razmotre izazovi i naglasi važnost rada na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji“, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Tanjugovi izvori iz Evropske službe za spoljne poslove kažu da su u kontaktima sa nemačkim kolegama koje organizuju ova sastanak.

Oni naglašavaju da u pitanju neće biti neka nova ruda dijaloga Beograda i Prištine.

” U okviru sagledavanja izazova, u Berlinu će se posebno pogledati odnos Beograda i Prištine, ali jasno je da EU posreduje u dijalogu i da je to deo procesa i evropske perspektive. U interesu svih, i Nemaca, jeste da se napreduje”, navode izvori Tanjug u Briselu.

U institucijama EU ponavljaju da su zemlje članice i konsultacije sa njima uvek bile deo rada u cilju pomaka u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Танјуг

MogeriniBerlinVučićBrnabićTačiHaradinajRama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva