:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2019   20:29

0

223

Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je danas da Dan Republike Srpske nije neustavan i da se obeležava u skladu sa zakonom u tom entitetu, istovremeno odbacujući optužbe na račun hrvatskih zvaničnika koji su prisustvovali proslavi 9. januara.

Sa druge strane, njegov zamenik Nezir Pivić ocenjuje da su izjave ministra izjave Grubeše pravno neutemeljene.

„Prema važećem zakonu RS, dan tog entiteta je potpuno legalno 9. januara. Obeležavanje ovoga dana u skladu je s presudom Ustavnog suda BiH“, naveo je Grubeša koji je i sam prisustvovao toj proslavi kao član delegacije HDZ BiH.

Ustavni sud 2015. osporio je samo deo odluke o Danu RS-a koji se odnosi na deo obeležavanja verske krsne slave, a ne samoga dana 9. janaura, navodi Hina.

On smatra i da je neprimereno napadati hrvatske zvaničnike zbog toga što su prisustvovali proslav Dana RS.

„Napad na mene ili moje stranačke kolege je neutemeljen i maliciozan, iskorišćen da se stvori loša slika u javnosti o nama, bez da se oda poštovanje da smo pokazali spremnost za stvaranje uslova za suživot kroz priznavanje prava drugih da slave ono što nas ne vređa niti nam šteti“, istakao je Grubeša.

Na ovu izjavu reagovao je zamenik ministra pravde Nezir Pivić koji je za Klix.ba rekao da su Grubešine izjave pravno neutemeljene i pogrešno argumentovane.

„Apsoluno se ne slažem s izjavom ministra Grubeše da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim samo odredbe Zakona o praznicima RS-a koji se tiču samo verskog obilježavanja Dana RS 9. januara, jer upravo u Odluci Ustavnog suda je navedeno da ‘obeležavanje 9. januara nema simboliku kolektivnog zajedničkog sećanja koje može doprineti jačanju koletivnog identiteta, kao vrednosti koje imaju poseban značaj u multietnickom društvu…“, kazao je Pivić.

Uprkos njegovoj funkciji, državnog ministra pravde, kaže on, Grubeša pokazuje potpuno nepoznavanje, pa često i grubo kršenje zakonodavstva Bosne i Hercegovine, da bi njegove izjave imale bilo kakvu težinu i znacenje.

On je rekao da uprkos svim pokušajima prisustvo delegacije HDZ-a, pa i u sklopu toga i ministra pravde Grubeše, obeležavanju „neustavnog“ Dana RS, ničim ne može opravdati.

„Sasvim je sigurno da će u najskorije vreme princip ‘Nepoznavanje prava škodi’ (Ignorantia iuris nocet) doći do izražaja“, zaključio je zamenik ministra pravde BiH.

Izvor: Taнјуг

RSMinistar pravde BiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva