:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2018   19:16

0

127

Mihajlovićeva o novim projektima sa delegacijom Ruskih železnica

Realizacija novih projekata poput izgradnje dispečerskog centra, rekonstrukcije pruge Beograd–Bar i dodatnih radova na pruzi Stara Pazova – Novi Sad bile su teme razgovora ministarke za građevinarstvo, infrastrukturu i saobraćaj Zorane Mihajlović i zamenika generalnog direktora Ruskih železnica Aleksandra Mišarina.

Ti projekti su vredni 500 miliona dolara, a Mihajlovićeva je rekla da je Mišarin danas obišao radove na brzoj pruzi Beograd–Budimpešta, deonici Stara Pazova – Novi Sad, koji se finansiraju iz ruskog kredita.

"Mišarin je zadovoljan radovima, a 38 odsto radova je na vijaduktu i tunelu. Sve to izgleda impresivno upravo tako kako bi svaka Vlada poželela da ima takvo gradilište", rekla je ministarka u Vladi Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mišarinom.

Istakla je da je najponosnija na reforme koje su urađene u železničkom sektoru u Srbiji.

"Mišarin je zadovoljan radovima, a 38 odsto radova je na vijaduktu i tunelu. Sve to izgleda impresivno upravo tako kako bi svaka Vlada poželela da ima takvo gradilište", ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, na barskoj pruzi do sada je rekonstruisano 77 kilometara pruge što, kaže, nije dovoljno. Dodala je da je zato važno nastaviti obnovu.

Za to su nam potrebna dodatna stedstva kao i za deonicu Stara Pazova-Novi Sad, rekla je Mihajlovićeva i precizirala da je ta deonica prvobitno bila projektovana za brzine od 160 kilometara na sat, a biće izgrađena za 200 kilometara na sat što će, kako je dodala Srbiju vratiti na železničku mapu Evrope.

"Za nas projekat ne predstavlja samo investiciju, nego je važan i zbog znanja i tehnologije koje Srbija dobija i od ruskih kolega", dodala je ministarka.

"Poboljšanje ekonomskih odnosa Srbije i Rusije" 

Prema njenim rečima, saradnja u oblasti železnice važna je za poboljšanje ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.

Dodala da je današnji sastanak bio jedan od pripremnih sastanaka za posetu predsednika Putina Srbiji.

"Poseta predsednika Putina biće značajna, kao što će biti značajna i poseta predsednika Kine ili posete našeg predsednika drugim zemljama. Naš odnos sa svetom najbolje se vidi u infrastrukturi, gde radimo i sa Rusijom i sa Kinom, i SAD, i to je važno da bi naši gradani bolje živeli", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da je u svom mandatu najponosnija na rezultate ostvarene u železnici.

"Kad sam imenovana za ministra, nijedna pruga nije bila rehabilitovana, nijedna stanična zgrada nije bila sređena. Železnica je bila sistem sa više od 15.000 zaposlenih koji nije imao posla i investicija, a imao je kredite koje nije vraćao. Zajedno sa svim sindikatima krenuli smo u reformisanje železnice, napravili smo prvi popis imovine, sproveli racionalizaciju železničke mreže i radne snage i pokrenuli ogromne investicije. Danas su investicije u železnici blizu šest milijardi evra i veće su nego u putnoj privredi", rekla je ministarka.

Aleksandar Mišarin zahvalio je potpredsednici Mihajlović i Vladi Srbije na zajedničkom radu i rezultatima koji su zahvaljujući tome ostvareni.

"Rekonstruisali smo već u Srbiji pruge za brzine do 120 kilometara na sat, a sada radimo na pruzi Beograd-Budimpešta za brzine od 200 kilometara na sat. Radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad se odvijaju po planu, a do sada je izvedeno 38 odsto radova. U naredna tri meseca radićemo na pripremi sporazuma u vezi sa novim projektima", rekao je Mišarin.

Ministarka je dodala da je cilj da se sporazumi potpišu ispred presednika Srbije i Rusije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandar Čepurin koji je rekao da će naredna tri meseca biti iskrišćena za pripremu posete Putina.

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva