:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2019   16:11

0

138

Meta: Spreman sam na ostavku, rešenje u ozbiljnom dijalogu

Albanski predsednik Ilir Meta komentarišući duboku političku krizu u kojoj se nalazi njegova zemlja rekao je da je spreman da se odrekne mandata za dobrobit zemlje.

Iljir Meta poručio je da se "žrtvuje kao Salvador Aljende kako ne bi dozvoljio instaliranje vojne hunte", prenosi makedonski portal Plusinfo.

"Kriza može da prouzrukuje konfrontacije, koje smo videli u prošlosti i koje bi bile na štetu interesa naše zemlje", poručio je Meta.

Apelovao je na sve uključene strane da ne žrtvuju državu zbog njihovih fotelja i interesa. U tom pogledu, iako sebe ne smatra odgovornim, Meta je istakao da je uložio sve napore u protekle dve godine kako bi sprečio takvu situaciju.

"Spreman sam na dve krajnosti, od odustajanja od mandata kao predsednika, nakon što se garantuje da zemlja ima principijelno političko rešenje, ispravno, ustavno, koje će voditi zemlju napred, pa sve do mog žrtvovanja kao što je to učinio Salvador Aljende, kako bi se onemogučilo instaliranje hunte koja bi mogla da vrati Albaniju 30 godina nazad", rekao je Meta. Meta dodaje da je spreman na obe opcije.

Kao neprihvatljivo ocenio je ponašanje albanske opozicije koja bojkotuje parlament, navodeći da se time kriza samo produbljuje. Za njega popunjavanje broja poslanika u parlamentu drugim poslanicima koji su bili na listi ispod onih koji su odustali od svojih mandata predstavlja samo skrivanje krize dok istovremeno, kako tvrdi, potkopava početak pregovora sa Evropskom unijom.

Meta je kategoričan da ne postoji rešenje za aktuelnu političku krizu u Albaniji ni ultimativnim metodama, ni retorikom koja podstiče nasilje, a još manje policijskim i finansijskim metodama. Aktuelni predsednik Albanije rešenje duboke političke krize u svojoj državi vidi kroz brzi, ozbiljni i odgovorni politički dijalog.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva