:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2019   18:57

0

163

Lokalnim akcionim planom predviđeno angažovanje 65 lica

U Mitrovačkom dvoru održan je sastanak predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića i njegovih saradnika sa predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje i privatnih preduzetnika.

Na sastanku je usvojen program rada Vlade Republike Srbije a u cilju smanjenja stope nezaposlenosti.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je na današnjem sastanku istakao da je po prvi put stavljen akcenat na mala i srednja preduzeća, koja će određenim putem biti motivisana.

“Kontinuitet zapošljavanja mladih osoba nastavljamo i u ovoj godini zajedno sa službom za zapošljavanje. To znači da ćemo ove godine kroz javne radove omogučiti stručno osposobljavanje za 65 lica odnosno stručnu praksu. Javni radovi će biti realizovani u javnim preduzećima s tim što će ove godine po prvi put biti stavljen akcenat na mala i srednja preduzećča koja će kroz subvencije biti motivisana da se uključe, onoliko koliko budžet nalaže” naveo je Spirić.

Spirić je najavio da će lica biti uključena kroz programe, javne radove, samozapošljavanje, zapošljavanje u privatnom sektoru i dodao da su obezbeđena dodatna sredstva i pomoć za osobe sa invaliditetom, tačnije njih 16 kao i uključivanje u sve društvene tokove života.

“Država Srbija je sa nama i mi funkcionišemo u punom kapacitetu. Nastojimo da zadržimo narod i da ih osnažimo, a pre svega da ih uključimo i svi stvaramo u obliku prijatnije budućnosti na ovom prostoru” rekao je Spirić.

Direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Kosovska Mitrovica Verica Ćeranić ističe da je u prošlogodišnjem programu bilo uključeno 680 lica, dok ove godine očekuju znatno veći broj.

“Ove godine je Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila 4 milijarde dinara za realizaciju programa aktivne politike za zapošljavanje kao i 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Prošle godine je bilo uključeno 680 lica a ove godine očekujemo da će broj biti veći” kazala je Ćeranić.

Ona je dodala da je ovo prilika da poslodavci čuju koji su uslovi i načini korišćenja sredstava i da prioritet u ovoj godini imaju teže zapošljiva lica kao što su mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, Romi, korisnici socijalnih davanja kao i mladi u hraniteljskom smeštaju i žrtve porodičnog nasilja.

“Javni pozivi traju do utroška sredstava a veći deo javnih poziva traje do 29. novembra 2019. godine a do 28. marta traje rok za konkurs za sprovođenje javnog rada. Što se tiče programa stručnog osposobljavanja rok traje do 29. novembra 2019. A samozapošljavanje do 22. novembra, koji je namenjen nezaposlenim licima” zaključila je Ćeranić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva