:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2019   17:24

0

46

Lider albanske opozicije pozvan na razgovor o "pranju novca"

Tužilaštvo u Tirani je pozvalo lidera najveće opozicione stranke u Albaniji Demokratske partije Ljuljzima Bašu i bivšeg generalnog sekretara stranke Arbena Ristanija da daju iskaze u vezi sa sporazumom o lobiranju stranke u SAD tokom poslednjih parlamentarnih izbora u Albaniji, prenosi makedonski list "Večer".

Albansko tužilaštvo je započelo istragu nakon pisanja američkog magazina Madr Džons o sredstvima koje je Bašina Demokratska partija plaćala za lobiranje u SAD pre parlamentarnih izbora u Albaniji 2017. godine.

Prema izvorima albanskog tužilaštva, reč je o četiri sumnjiva sporazuma za koje je plaćeno oko 700. 000 dolara, a koje je realizovala kompanija "Binija Trejd LP" u vlasništvu dvoje državljana Rusije. 

Kako prenosi list Večer, pare su bili poslate na račun kompanije "Muzin", koja je organizovala susrete Ljuljzima Baše sa predstavnicima administracije u Vašingtonu i sa visokim američkim funkcionerima. 

Kompanija "Muzin" je potvrdila da je dobila tri isplate u iznosu od 675. 000 dolara za lobiranje u interesu Demokratske partije Ljuljzima Baše, te da je prvu tranšu od 150.000 dolara uplatila 24. marta 2017. godine kompanija "Binijata Trejd LP", dok je druge dve tranše isplatila direktno stranka – jednu 27. marta od 25.000 dolara, a drugu 9. juna od 500.000 dolara. 

Iz Demokratske partije demantuju da je reč o pranju novca i da su dobili ova sredstava. Čak je i sam Baša u novembru 2017. godine tražio od albanskog tužilaštva da sprovede istragu o ovom slučaju. 

Inače, hiljade ljudi nezadovoljni stanjem u Albaniji protestovale su na ulicama Tirane zahtevajući ostavku premijera Edija Rame. 

Izvor: Танјуг

Tiranapranje novca
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva