:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2018   12:05

0

124

Kosmet, borba za uzurpiranu imovinu Gordana Nogo godinama se bori za porodičan stan od 90 kvadrata u Glogovcu. Posle 18 godina borbe uspela je sudskim putem da iseli uzurpatora, koji je na kraju stan ostavio u užasnom stanju.


"Tražila sam pomoć od Ministarstva za povratak da mi se stan renovira jer hoću da živim u Glogovcu u mojoj kući. Jer ovde sam ja gazda, ovde ne može da bude gazda Mehmet Đelji uzurpant koji je koristio moj stan i kada je shvatio da ga više ne može tako lako koristiti on je počeo da ga uništava", kaže Nogo.


Trifun Jovanović iz udruženja Besplatna pravna pomoć u Gračanica kaže da su preuzeli slučaj, završili su na sudu, oslobodili stan i pokrenuli postupak kod opštine Glogovac za izradu specifikacije renoviranja stana.Bračni par Stešević iz Lipljana već šest godina živi u stalnom strahu jer im preti opasnost da izgube kuću u kojoj žive zbog pokušaja prevare koju su im osmislili Albanci. Njihov slučaj su preuzeli pravnici koji su na putu da reše slučaj."U ovom slučaju Bog je bio na našoj strani, došla je Pravna služba u koju gledamo kao ozebli u sunce. Očekujemo da će maksimalno da urade za nas, da nas jednom reše muka i problema", kaže Dragan Stešavić.Novi, peti, projekat Besplatne pravne pomoći počeo je pre godinu i po dana i od tada pravnu pomoć zatražilo je više od 4.500 ljudi. Otvoreno je novih 1.800 predmeta a procene su da će ih biti još. Svi oni koji se još nisu obratili za pravnu pomoć mogu to da učine sada kažu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.Uzurpacija se mora prijaviti "Razgovaramo negde o 80 hiljada predmeta koji se vode na teritoriji KiM. Vlasnici imovine, Srbi čija je imovina ostala uzurpirana na KiM nikako, ni pod kojim uslovima ne smeju da odustanu od te imovine. Moraju da vode te postupke, moraju da prijave uzurpaciju imovine, moraju da krenu u bitku za povraćaj svoje imovine", naveo je Igor Popović, rukovodilac Grupe za pravosuđe, ljudska prava i imovinsko-pravna pitanja Kancelarije za KiM.Problemi s kojima se suočavaju korisnici besplatne pravne pomoći su ogromni, od pristupa institucijama do bezbednosnih rizika. Jedan od pravnika projekta Besplatne pomoći je i Vasilije Arsić koji pred kosovskim sudovima zastupa više od pedeset srpskih porodica."Ljubiša Trajković je jedini i isključivi vlasnik 12 hektara zemlje u katastarskoj opštini Ranilug. Ima dokaz o tome, ima rešenje, uknjiženje u katastastarskim evidencijama

Republike Srbije nesporni dokazi koji potvrđuju njegovo pravo svojine. Međutim, institucije Kosova pre sviega kosovska agencija za privatizaciju je njegovu imovinu uzurpirala", ističe Arsić.U Gračanici timskim radom pravna lica polako rasvetljavaju različite predmete o uzurpiranoj imovini raseljenih Srba. Najveći problem je kažu pokretenje sudskih postupka, jer neki predmeti čekaju godinama da budu uzeti u razmatranje.
 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva