:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 11, 2019   17:16

0

59

Kabinet: Tajani se neće izviniti

Predstavnik kabineta predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je danas da njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

"On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija deo Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska", rečeno je sajtu Index u Tajanijevom kabinetu.

Tajani je u nedelju prisustvovao ceremoniji povodom Dana sećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!“, što je izazvalo brojne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu.

„To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog perioda“, rečeno je u kabinetu uz komentar da su svesni da su Istra i Dalmacija sada deo Hrvatske i da je Tajani govorio o „onom vremenu“.

„Komemorirali smo to vreme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU“, rečeno je u kabinetu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva