:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 20, 2019   21:45

0

224

Još nema leka za prištinske takse

Nacionalno koordinaciono telo za olakšavanje trgovine skoro godinu i po radi na uklanjanju barijera i ubrzavanju protoka robe između Srbije i suseda. Zahvaljujući njemu je ubrzano carinjenje ekspresnih pošiljki, usaglašeno radno vreme fitosanitarnih službi Srbije i Severne Makedonije, a sa Bosnom i Hercegovinom dogovoreno priznavanje izveštaja o ispitivanju tehničke robe. Senku na rezultate baca blokada plasmana robe na Kosovo, uvođenjem taksa od 100 odsto, na koje ovo telo ne može da utiče.

Sa članicama CEFTA sporazuma se, između ostalog, pregovara kako bi se došlo do efikasnijeg mehanizma za rešavanje sporova. Dosadašnji nije dao očekivane rezultate.

- Ove takse ne predstavljaju prepreke, one su zapravo zabrana trgovine, i to je veliki problem - istakla je u sredu, na skupu Američke privredne komore, Tatjana Dinkić iz Ministarstva trgovine. - U januaru ove godine otpremanje robe na Kosovo je bilo za 90 odsto manje nego istog meseca prošle godine. Možemo da govorimo o potpunoj blokadi trgovine, koja čitav region vuče nazad. To nije problem samo za Srbiju. Ako CEFTA sporazum ne može da obezbedi poštovanje primene, to utiče na čitav region i njegovu investicionu poziciju. Takse su pre svega politička odluka i mi kao telo ne možemo da damo doprinos u borbi.

Formiranje Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, u kome su predstavnici nadležnih ministarstava, pomogli su Američka privredna komora i USAID. Iz ugla privrede biće veliki izazov poboljšati infrastrukturu na graničnim prelazima, jer se firme i dalje žale na velika čekanja. Telo priznaje da "škripi" i po pitanju kapaciteta administracije - malo je inspektora.

- Ukidanje necarinskih barijera za Američku privrednu komoru predstavlja prioritet u oblasti spoljne trgovine i važnu pretpostavku za rast privrede - istakla je Jelena Pavlović, predsednica "Amčema". - Verujemo da je ujednačavanje spoljnotrgovinskih procedura u regionu velika izvozna šansa Srbije koju treba graditi paralelno sa pojednostavljenjem uvoznih procedura.

Jednostavniji, ali i sigurniji, uvoz i izvoz trebalo bi da omoguće i nedavno usvojene izmene Zakona o bezbednosti hrane.

- Jasnije se definiše postupak službene kontrole inspkecije, da ne bi dolazilo do preklapanja inspekcija - objašnjava Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. - Uvodi se jedinstvena taksa pregleda, tako da će to biti manji trošak privredi. Nadležnost kontrole hrane je potpuno data Ministarstvu poljoprivrede i sada kontrolišemo čitav lanac - od njive do trpeze.

Izvor: Novosti

KiMCEFTAtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva