:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 15, 2019   12:58

0

45

Han najavio preporuku za pokretanje pristupnih pregovora

Evropska komisija (EK) će preporučiti pokretanje pristupnih pregovora za punopravno članstvo sa Severnom Makedonijom i Albanijom, potvrdio je komesar EU za proširenje Johanes Han.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Han je potvrdio da će preporuka biti objavljena 29. maja, kada će Evropska komisija objaviti godišnji izveštaj o napretku tih zemalja.

„Predstavićemo naš godišnji izveštaj za dve sedmice, koji će svakako preporučiti otvaranje pregovora za obe zemlje (Severna Makedonija i Albanija)“, izjavio je Han.

Kako je rekao evropski komesar, sve zavisi od toga da li će se zemlje članice EU pridržavati preporuke Evropske komisije.

„Obe zemlje su ispunile uslove“, naveo je Han i dodao da će ovo biti prva preporuka EK za Albaniju i deseta za Severnu Makedoniju, od 2009. i istovremeno prva od potpisivanja Prespanskog sporazuma i promene imena te bivše jugoslovenske republike.

“Zvanično Skoplje uradilo je izvanredan posao na ispunjavanju svih uslova za početak pregovora o pridruživanju sa EU. Moramo priznati veliki napredak koji je Severna Makedonija postigla u prevazilaženju bilateralnih sukoba, što je takođe bio preduslov za buduće članstvo”, kaže Johanes Han.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva