:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 07, 2018   15:58

0

212

Fabrici: Reforme ključne, sve je u rukama Srbije

Reforme su ključne i one će predodrediti dinamiku pridruživanja Srbije EU, poručio je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji očekuje do kraja godine otvaranje još nekih poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije EU.

"To je nešto u potpunosti u rukama Srbije", rekao je Sem Fabrici na predstavljanju “Bele knjige” Saveta stranih inevstitora, kome su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri Zorana Mihajlović i Siniša Mali i predsednica Saveta Jana Mihajlova. 

Naveo je da reforme koje su, kaže, kompleksne i pune izazova, treba ubrzati i da mora da se osigura njihova održivost. 

Podsetio je da je Srbija do sada otvorila 14 poglavlja, da su dva poglavlja privremeno zatvorena, te da očekuje da će do kraja godine biti otvorena neka nova poglavlja u zavisnosti od mišljenja članica EU u vezi sa reformama u oblasti ekonomije i vladavine prava. 

"Svi prepoznajemo da je Srbija učinila veliki napredak u poslednjih nekoliko godina, posebno u makroekonomskoj oblasti. Osnove su dobre, vratio se rast, pala je stopa nezaposlenosti", rekao je Fabrici. 

Međutim, Fabrici je naveo da se proces reformi u Srbiji nije konsolidavao, te da Srbija mora i dalje da raste i povećava svoju konkurentnost.

Povodom ovogodišnje "Bele knjige" Saveta stranih investitora istakao je da bi trebalo obezbediti napredak u svim oblastima.  "Ovaj događaj je dijalog između javnog i privatnog sektora i to je važno, jer je to dijalog koji se vodi u pravom evropskom duhu", kaže Fabrici. EU, kako je naveo, ostaje posvećena Srbiji i doprineće njenom približavanju Uniji, većem prosperitetu za Srbiju i njene građane. 

Kaže da EU i kroz bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona evra nastoji da pomogne Srbiji da formuliše i sprovede ekonomske reforme, što se posebno odnosi na konkurentnost, razvoj malih i srednjih preduzeća, obrazovanje, inovacije, digitalizaciju, kao i reformu javne uprave.  "Srbija je već deo evropskog ekonomskog prostora", poručio je Fabrici i naveo da se u poslednjih osam godina srpski izvoz u EU utrostručio, a u prva tri kvartala 2018. zabeležen je dodatni napredak. 

Fabrici je rekao da je u 2017. godini 66 odsto ukupnog izvoza Srbije bio u zemlje EU, a uvoz iz Unije 62 odsto.

Kaže da je 73 odsto ukupnih stranih inevesticija u Srbiji dolazi iz EU i da su između 2010. i 2018. investicije iz EU u Srbiji porasle na oko 11,3 milijardi evra.  

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva