:

:

TV Most

clock

April 08, 2019   17:06

0

218

EU radi na pripremi slobodnih izbora u Venecueli

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da EU nastavlja rad kako na dostavi humanitarne pomoći Venecueli tako i na pripremi terena za održavanje slobodnih i trasparentnih izbora u toj državi.

Mogerini nije isljučila i mogućnost širenja evropskih sankcija protv onih pojedinaca koji vrše nasilje i podrivaju demokratiju u Venecueli.

“Ne govorimo o generalnim ekonomskim sankcijama. Primarni cilj nam je  poboljšanje humanitarne situacije u zemlji, dobrobit venecuelanskog naroda od kojih su skoro 1 milion građani evropskih zemalja. Mi smo braća i sestre i prenstveno brinemo i njihovim životima”, poručila je Mogerini.

Ona je, nakon sastanka ministara spoljnih poslova, naglasila da EU sa partnerima iz Latinske Amerika i Kontakt grupe nastavlja da se angažuje u Venecueli na dva pravca- na efikasnijem pristupu UN i Crvenog krsta u cilju dostavljanja humanitarne pomoći i priprema za održavanje slobodnih izbora što prem je moguće.

“Činim mi se da je taj cilj daleko, uzimajući u obzir trenute pozicije Madura koji nije spreman da se angažuje u tom procesu. Ali mislim da je važno da se sa svim partijama u Venecueli angažujemo i pokušamo da pripremimo trene za to”, kaže Mogerini.

Šefica evropske diplomatije je najvila i da EU radi na pripremi mape puta koja bi trebalo da odredi korake u cilju demokratke i mirne tranzcije u Venecueli.

Izvor: Танјуг

Mogerini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva