:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 01, 2019   14:10

0

365

EU kritikuje Prištinu, Haradinaj "ima traume" od Mogerinijeve

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova kritikovala je kosovsku vladu zbog uvođenja takse od 100 odsto na srpske i proizvode iz BiH, ocenivši da je ta odluka protiv preuzetih međunarodnih obaveza.

Povodom trogodišnjice stupanja na na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i Evropske unije, Natalija Apostolova je zatražila od vlasti u Prištini implementaciju SSP-a.

"Nažalost, postoje odluke protiv obaveza SSP-a. To je taksa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa od 100 odsto nije samo kršenje CEFTA već i duha SSP-a. To će oslabiti konkurentni put i učiniti Kosovo manje privlačnim za investicije", rekla je Apostolova.

Na istom skupu, konferenciji o trogodišnjici SSP-u u organizaciji "Epik instituta" u Prištini, kosovski premijer Ramuš Haradinaj, za neuspeh sprovođenja SSP-a optužio je Federiku Mogerini.

"Ne možemo postići sve ciljeve Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer imamo poteškoće od strane komesarke Federike Mogerini. To nam je izazvalo političku traumu zbog razgovora o teritoriji", rekao je Haradinaj.

On je pohvalio SSP i dodao da se Priština obavezala da će izvršiti svoje međunarodne obaveze za jačanje demokratizacije, uspostavljanje stabilnosti, reformu administracije i osnaživanje bezbednosti.

"SSP je novi početak za kosovsku ekonomiju, tako da kosovski proizvođači mogu da izvoze u EU", rekao je Haradinaj i dodao da "stara rana ostaje nedostatak vizne liberalizacije".

O otvorenim pitanjima sa Beogradom, u kosovskoj vladi kažu da taksa ostaje, dok Beograd ne ispuni uslove, a u protivljenju eventualnoj korekciji granice, dobili su podršku nemačkih poslanika. 

Izvor: RTS

Natalija ApostolovatakseKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva