:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 20, 2019   10:05

0

52

Država poželjniji poslodavac, muškarci po zaradama ispred žena

Prosečna plata u Srbiji u januaru iznosila je 54.500 dinara. Kakve su razlike u primanjima u zavisnosti od toga u kom regionu živite ili kog ste pola, analizirao je Republički zavod za statistiku. Statistika kaže da u Srbiji najviše zarađuje muškarac koji radi u sektoru finansija, i to u regionu Beograda.

Najveći procenat ljudi u Srbiji radi za manje od 45.000 bruto. Vesna Pantelić iz Republičkog zavoda za statistiku kaže da čista zarada ili ono što je na računu iznosi manje od 35.000 dinara, oko 32 do 33 hiljade dinara.

Oko pet odsto građana zarađuje više od 100.000 dinara, trećina zarađuje u intervalu od 40-65.000 dinara a trećina zarađuje ispod 30.000 dinara.

Većina građana priželjkuje državu za poslodavca, jer statistika pokazuje da su u javnom sektoru plate veće za petinu u odnosu na privatni sektor.

Podaci pokazuju da je u proseku plata u javnom sektoru veća za 13.000 dinara u odnosu na zarade kod privatnika.

"Stručnjaci Republičkog zavoda za statistiku su radili analizu u kojoj su izračunali 'korigovani jaz' odnosno eliminisali sve druge faktore kao što je obrazovanje, starost, radni staž i došli do zaključka da su zarade u javnom sektoru jednake zaradama kod privatnika. Možemo da zaključimo da zaposleni u javnom sektoru imaju viši stepen obrazovanja pa samim tim i viće zarade", objašnjava Pantelićeva.

Kada je reč o visini zarade koju ostavruju žene odnosno muškarci i kod nas muškarci zarađuju u proseku 17 odsto više u odnosu na žene i to je negde u nivou evropskog proseka, rekla je za RTS Vesna Pantelić iz Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: RTS

Republički zavod za statistikuZarade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva