:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2019   18:23

0

57

Diplomate: Kvote rešene na „obostrano zadovoljavajući način“

 U Briselu se očekuje da konačne kvote za uvoz čelika u EU pokažu da je Evropska komisija kada se radi o srpskoj proizvodnji čelika ovo pitanje „rešila na obostrano zadovoljavajući način“.

„Konačne kvote bi trebalo da očuvaju tradicionalan nivo trgovine sa Srbijom“, rečeno je Tanjugu u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.

U Evropskoj komisiji kažu da će finalni tekst predloga o konačnim kvotama za uzvoz čelika u EU pokazati način na koji je odgovoreno na zabrinutosti srpskih vlasti po ovom pitanju.

”Komisija je dobro upoznata sa problemima na koje su ukazale vlasti u Srbiji. Konsultovali smo se sa našim partnerima, uključujući i Srbiju. Čim se ozvaniči, finalni tekst će pokazati kako je odgovoreno na sva ta pitanja”, navode izvori Tanjuga iz Evropske komisije.

Konačne kvote na uvoz čelika u EU trebalo bi da stupe na snagu 4. februara i zamene dosadašnje privremene kvote uvedene u cilju zaštite EU proizvođača čelika i balansiranja tržišta.

Evropski diolomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da je Srbija pokrivana ovim merama u tri kategorije: kategoriji 1, 2 i 6.

U EU objašnjavaju da u kategoriji 1 Srbija ima tzv ”globalnu kvotu ” pri čemu se očekuje da izvoz thi prozvoda iz Srbije neće biti poremećen promenom EU konačnih tarifnih kvota.

Kada su u pitanju proizvodi od čelika iz kategorije 2 i 6 tu Srbija, prema rečima EU eksperata, ima ”specifične bestarifne kvote”.

”To znači da će Srbija moći da izvozi u EU zaštićena od konkurencije drugih dobavljača”, objašavaju u Briselu.

U skladu sa tim, očekuje se da i nakon definisanja konačnih kvota tradicionalna trgovina čelikom između EU potrošača i srpskih železara bude očuvana

Istovremeno, u EU navode da ugovori koje o slobodnoj trgovini i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije imaju za svoj prevashodni cilj ekonomske integracije i stablizaciju Srbije o čemu će se dodatno voditi računa kada se budu sagledavali efekti uvedenih mera i one po potrebi bile preinačena.

Izvor: Taнјуг

čelikkvotediplomate
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva