:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 14, 2018   15:10

0

171

Dačić: Srbija ostaje posvećena implementaciji Agende 2030


Dačić je naglasio da je Srbija svojevremeno imala aktivnu ulogu u formulisanju ciljeva Agende i procesu utvrđivanja modela njenog finansiranja kao članica foruma kao što su EKOSOK, Otvorene radne grupe za Ciljeve održivog razvoja i Međuvladine grupe eksperata o finansiranju održivog razvoja.



„Iako vlade država imaju vodeću ulogu, ciljeve je nemoguće postići bez najšireg kruga aktera u društvu i stvaranja partnerstava na svim nivoima, u šta smo se uverili i na ovoj konferenciji“, rekao je Dačić na zatvaranju konferencije u Palati Srbija.



Šef srpske diplomatije je naveo da će Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da podržava aktivnosti kako na praćenju i sprovođenju Agende u Srbiji, ostvarivanju njenih ciljeva i podciljeva, tako i u pripremi izveštaja o njenom sprovođenju.



Dačić je naglasio težnju Srbije da se afirmiše kao stožer regionalne saradnje, snažno posvećen i aktivno angažovan na unapređenju odnosa u regionu, kao i na produbljivanju i konkretizaciji saradnje, posebno u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama.



On je ukazao da je konferencija pravi pokazatelj da treba nastaviti sa razmenom iskustava, dobrih praksi i nalaženja političkih rešenja u sprovođenju Ciljeva održivog razvoja.



Dačić je naglasio da Srbija pridaje izuzetnu važnost aktivnostima i jačanju saradnje u okviru UN čije principe i ciljeve, kako kaže, u punoj meri podržava i poštuje.



Srbija će, ističe ministar, nastaviti da bude partner svim članicama UN koje dele principe i interese zajedničkog razvoja i poštovanja.



„Razmena iskustava i najboljih praksi nezaobilazni je korak na putu ka uspehu. Motivi koji nas pokreću i povezuju izuzetno su jaki i obavezujući. Opstanak naše planete zavisi od našeg današnjeg odnosa prema prostoru koji nas okružuje i naše spremnosti da investiramo u razvoj i očuvanje životne sredine“, poručio je Dačić.



Dodao je da Srbija, kao odgovorna članica međunarodne zajednice koja je potpisala i ratifikovala Pariski sporazum, nastoji da doprinese globalnim naporima za, kako kaže, što efikasniji odgovor na izazove klimatskih promena.



Dačić je izrazio zahvalnost Timu UN i rezidencijalnom koordinatoru Karli Herši na organizaciji Misije MAPS koja je završena protekle nedelje.



Ministar je izrazio očekivanje da će izveštaj koji će sačiniti predstavnici UN biti povoljan za Srbiju i da će dati smernice u daljem procesu implementacije Agende 2030 i njenog povezivanja sa poglavljima u predpristupnim pregovorima sa EU.



„Put ka članstvu u EU, koji delimo sa drugim državama u regionu, sagledavamo kao put ka većoj stabilnosti, ekonomskom napretku i učvršćivanju tekovina demokratije. Naš je cilj prosperitetno društvo koje doprinosi globalnoj stabilnosti i napretku i vodi računa o boljitku svojih građana“, naglasio je Dačić.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva