:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 15, 2019   14:45

0

202

Dačić: Napadač sa Novog Zelanda nema veze sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač, bez obzira na razne izveštaje, nema nikakve veze sa Srbijom i da osuđuje te vrste zloupotreba.

U terorističkom napadu na Novom Zelandu poginulo je 49, a ranjeno desetine ljudi, a jedan od napadača je na oružju imao ispisana ćirilicom i imena – Miloš Obilić, Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar, Bajo Pivljanin, dok neki mediji pišu da je bio inspirisan, između ostalog, srpskim napadima na muslimane.

"Srbija nema nikakve veze s tim, ne tražimo da iko sveti ijednu srpsku žrtvu u svetu. Osuđujemo tu vrstu zloupotrebe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesovanja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom diplomatije Grenade Piterom Čarlsom Dejvidom.

Naveo je, takođe, da nema informacija da je na Novom Zelandu nastradao ijedan srpski državljanin.

Na pitanje novinara o tome da se piše ko je sve napadaču sa Novog Zelanda mogao da bude inspiracija za napad, uključujući i Srbiju, Dačić je rekao: "Čovek nema veze sa Srbijom, ne znam ko može da mu bude inspiracija, video sam i druga imena na spisku, pa zapitajte i druge zemlje kakve veze imaju sa njim."

Izrazio je saučešće porodicama poginulih i ranjenih u napadima dodavši da je reč o globalnom zlu protiv koga se može boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom.

"Želim da napomenem da su mnoge zemlje tolerisale terorističke pokrete, nazivajući ih oslobodilačkim, pomagale njihov razvoj i da su u borbu protiv njih krenule tek kada su počele akcije širom sveta", rekao je Dačić, podsetivši da kada su mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave nije bilo zabrinutih na Zapadu, niti je bilo govora o islamskom fundamentalizmu i hrišćanskim vrednostima.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "srceparajuće" reakcije Prištine.

"Kada Tači, Haradinaj daju tako srceparajuća saopštenja moram da kažem da je zbog toga što misle da se time nanosi šteta srpskim interesima. Da je drugačije, takva saopštenja bi davali i protiv svojih boraca na strani Islamske države, kojih sada ima 300, što je najviše u Evropi proporcionalno broju stanovnika", rekao je Dačić.

Kako kaže, teroristi ne mogu da podržavaju borbu protiv terorizma.

"Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma", upitao je Dačić.

"Neke zemlje igraju dvostruku igru po pitanju taksi"

Ministar Dačić je izjavio da nemaju svi u međunarodnoj zajednici želju da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i da se nađe rešenje za Kosovo i Metohiju, a da neke zemlje igraju dvostruku igru.

Dačić je tako odgovorio na pitanje kako je moguće da ni SAD, niti EU i drugi veliki igrači ne mogu da prisile Prištinu da povuče takse na srpsku robu.

"Ja ne verujem da je to baš tako, izrazio sam i ranije sumnju da je reč o dvostrukoj igri i sada treba da utvrdimo ko igra te dvostruke igre i šta je cilj toga", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nisu svi zainteresovani da se ukinu takse kao preduslov za nastavak dijaloga.

"Imamo multipliciranje raznih geopolitičkih problema, nije više samo stvar da se tu prepliću Istok i Zapad, već se prepliću i različiti interesi unutar Zapada", rekao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da neke zemlje hrabre kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da Priština ne ukine takse upravo da se ne bi nastavio dijalog.

"Neke zemlje mu kažu nemoj još", rekao je Dačić dodajući da pojedine zemlje kažu Prištini da sačeka sa ukidanjem taksi dok se ne završe izbori u EU.

Ukazao je da je očigledno da Nemačka i Velika Britanije iz različitih razloga ne dele entuzijazam kada je reč o brzom pronalaženju nekog rešenja.

Jedni su protiv, kako kaže Dačić, zbog izbora, drugi zato što će doći novi ljudi na čelo organa EU, a treći su protiv jer se protive principu razgraničenja i zalažu se da Kosovo ne manja granice.

"Mi smo najveće pristalice nemenjanja granica Kosova, samo što su taj princip odavno narušili, sada ste se setili nemenjanja granica. To bi bilo kao kad je (Sadam) Husein zauzeo Kuvajt pa kaže nema više promena granica", istakao je Dačić.

Dodao je da je logično pitanje kako je moguće da takse sada opstaju i što pritisak međunarodne zajednice ne daje efekta i ocenio da je to zato što nema jasno preciziranih mera protiv Prištine, zbog čega i neće doći do ukidanja taksi.

"Nama je najvažnije da se dijalogom dođe do rešenja, a ne jednostranim rešenjima", poručio je Dačić.

"Da revitalizujemo odnose Srbije i Grenade"

Šef srpske diplomatije je zahvalio Grenadi na razumevanju pozicije Srbije i prošlogodišnjoj odluci da povuče priznanje Kosova i poručio da je potrebno da se revitalizuju odnosi dve zemlje i vrate na nivo iz vremena nesvrstanih.

"Hvala Grenadi na razumevanju naše pozicije i odluci da, posle našeg upoznavanja sa situacijom i da je dijalog još u toku, suspenduje sve ranije odluke po pitanju statusa Kosova, saglašavajući se s rezultatom do kojeg dovede dijalog", rekao je Dačić na konferenciji. 

U skladu sa tim, Grenada je glasala i protiv prijema Kosova u Interpol, podsetio je Dačić.

Poručio je da Srbija želi da gradi strateške odnose sa Grenadom, u svim oblastima i da međusobna podrška proizilazi iz prijateljstva dve zemlje.

Dačić je primetio da je mnogo oblasti u kojima dve zemlje mogu da sarađuju, poput obrazovanja, poljoprivrede, IT sektora...

"Srbija je ispustila mesto i poziciju da bude prisutna u nekim regionima sveta, pa i među karipskim zemljama, ovo je naš povratak u taj region. Zato mi je drago što je došlo do posete ministra spoljnih poslova Grenade", rekao je Dačić.

Uz podsećanje da je pre nekoliko nedelja u poseti Srbiji bio i premijer Dominike, ponovio je da Srbija želi da nastavi da gradi dobre odnose sa karipskim zemljama.

Dačić je naveo i da je glavna prepreka za saradnju Srbije i Granade bila geografska udaljenost.

"Što je možda i dobro, jer uvek najviše problema imate sa susedima. Ovako, imamo sve pretpostavke da budemo dobri prijatelji, pošto smo daleko", rekao je Dačić.

Dodao je da se često ne zna mnogo o karipskim zemljama, kao ni one o Srbiji, ali je istakao da Kosovo nisu priznale ni Kuba, Jamajka, Trinidad i Tobago, Bahami, Komonvelt Dominika...

U tom smislu je dodao da će se raditi na unapređenju odnosa sa tim zemljama. 

Izvor: Танјуг

Dačićnapad na Novom ZelanduGrenadaKiMtaksedijalogPiter Čarls Dejvid
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva