:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2019   12:26

0

326

Cerar: Mislim da smo Kosovo opravdano priznali kao državu

Šef slovenačke doplomatije Miro Cerar izjavio je da Slovenija ne odustaje od priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, dodajući da s tim u vezi ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja".

Kako prenosi STA, na pitanje namerava li slovenačka vlada da odstupi od priznanja Kosova, koje mu je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku postavio lider Slovenačke nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, Cerar je odgovorio da takve namere ne postoje.

"Mislim da smo Kosovo opravdano priznali kao državu", kazao je Cerar, ali dodao da je Slovenija svesna da ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja".

Kao i većina ostalih članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova, Slovenija je to učinila u prvoj polovini 2008. godine, za vreme svojeg šestomesečnog predsedavanja EU.

Slovenački poslanik i potpredsednik Slovenačke nacionalne stranke Jani Ivanuša izjavio je nedavno da je povlačenje prizanja kosovske nezavisnosti realan proces u okvirima Evropske unije i dodao da će novo rukovodstvo Unije, nakon izbora u maju, ponovo preispitati pravce njenog kretanja.

Jani Ivanuša je na međunarodnoj konferenciji "Kosovo i Metohija u novoj Evropi", pre dva dana u Beogradu, u organizaciji Srpskog sabora Zavetnici, istakao da je kosovsko pitanje važno jer je došlo do novih kretanja u evropskoj politici.

Izvor: Танјуг

CerarSlovenijaKosovopriznanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva