:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 17, 2019   16:25

0

49

Brnabić: Srbija nije zemlja kojoj se serviraju rešenja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne veruje da će Nemačka u Berlinu izaći sa rešenjem za Kosovo i Metohiju jer, kako je dodala, svi znaju da Srbija nije zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja.

 

 

"Ne verujem u to, svi znaju da Srbija nije više zemlja kojoj mogu da seriviraju rešenja. Dijalog je zaustavljen i neće se nastaviti dok se takse ne povuku", rekla je Brnabić novinarima u SANU upitana da prokomentariše pisanje bečkog Standarda da je kancelarka Angela Mekel za susret u Berlinu pripremila predlog - specijalni satus za sever Kosova.

Premijerka je obdacila i mogućnost eventualne promene formata dijaloga.

"Imali smo informacije da mogu da pokušaju da promene format dijaloga da ga spuste na nivo predsednika vlade, da izbegnu ukidanje taksi i kažu da nisu nastavljeni formalni razgovori ali su nastavljeni neki", navela je Brnabić i poručila - to neće proći. Prema njenim rečima, potpuno je jasno da svi treba da pruže podršku stavu da je potrebno ukinuti takse da bi se razgovori nastavili.

"Ako budu postojali pokušaji da bi se Srbija privoli da sedne za sto a takse ostanu svaki pokušaj će biti osuđen na neuspeh", kazala je ona i dodala da ona i predsednik u Berlin idu da čuju šta imaju da im kažu.

"Bili smo jasni da se mora ispuniti minimum minimuma da se takse povuku", rekla je ona i podsetila da je Beograd i početkom aprila ponovo pokazao spremnost da bude konstruktivan time što je potpisan regionalni robni sporazim iako Prišitna ne poštuje ni krovni Cefta sporazum.

Upitana da li bi i predlog Berlina o specijalnom statusu bio uspeh kada predsednik kaže da se od Srbije traži samo priznanje, Brnabić je rekla da ne može da govori o tome i da spekuliše šta je predlog i šta bi bio uspeh.

Ona je izrazila žaljenje što i dalje ne vidi da je Prišina srpemna na dijalog i kompromis i podsetila na platformu kojom su kosovske vlasti zatvorile svaku priču o kompromisu.

"Ne znam da li će Brisel i Vašington nešto promeniti. Sve dalje smo i od kompromisa i nastavka dijaloga", kazala je i dodala da ne može da pretpostavi šta će biti u Berlinu i da li će biti predloga.

Predsednica Vlade rekla je i da od sastanka u Berlinu ne očekuje mnogo.

"Pozvani smo i otićićemo da saslušamo šta imaju da nam kažu", kaže Brnabić i dodaje da smatra da domaćini nemaju ambiciju da Srbiji serviraju gotova rešenja.

Izvor: Танјуг

BrnabićtaksedijalogBerlin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva