:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2018   16:16

0

70

Albanija, više od 50 Grka nepoželjno posle sahrane Kacifasa

Tirana je nepoželjnim proglasila 52 grčka državljana, čije je aktivnosti tokom sahrane Konstantinosa Kacifasa pomoćnih ministra policije Saimir Lješaj nazvao "neprihvatljivim, uvredljivim i opasnim".

Albansko ministarstvo policije proglasilo je nepoželjnim grupu od 52 grčka državljana svega dan posle sahrane u selu Bularat kojoj je prisustvovalo nekoliko stitina Grka koji su nosili grčke zastave i transparente na kojima je pisalo: "Severni Epir i Makedonija su Grčka" i "Konstantinos je heroj".

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Saimir Lješaj je ponašanje te grupe Grka opisao kao provokativne i opasne, navodeći da su blokirali ključnu saobraćajnicu i pretili novinarima.

Konstantinos Kacifas, čija je smrt značajno podigla tenzije između Tirane i Atine, sahranjen je u selu Bularat nedaleko od grčke granice, uz prisustvo velikog broja Grka, ali i značajne policijske snage koje su obezbeđivale događaj koji je danima opisivan kao ozbiljan test za odnose dve države.

Sahrani je, prema različitim izvorima, prisustvovalo između 500 i 2.000 ljudi koji su nosili grčke zastave i transparente na kojima je pisalo: "Severni Epir i Makedonija su Grčka" i "Konstantinos je heroj". Sanduk sa telom ubijenog je, takođe, bio prekriven grčkom zastavom.

Izvor: Kathimerini, Shekulli,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva