:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2017   12:05

0

130

Zvizdić: Poseta Beogradu će relaksirati odnose Srbije i BiH

Zvizdić je istakao da sa srpskim premijerom ima jako dobre, konstruktivne i prijateljske odnose koji su bazirani na razumevanju, potpunom respektu i poštovanju stavova koje on ima u ime BiH, a Vučić u ime Srbije, te je ova poseta, kazao je, nastavak kontinuirane saradnje koja je realizovana u više navrata u poslednjih nekoliko godina.

Rekao je da je prihvatio poziv za zvaničnu posetu Srbiji iz nekoliko razloga, a kao prvo je naveo da je Zapadni Balkan region koji raspolaže vrlo ozbiljnim, prirodnim i ljudskim kapacitetima, ali, nažalost, nedovoljno iskorišćim zbog opterećenosti problemima iz prošlosti.

Ti odnosi su, rekao je, dodatno opterećeni tenzijama na dnevnom nivou, pa region ne uspeva da ostvari ni zahtevanu političku, ni dinamiku svog ekonomskog razvoja.

Oni koji, kako je rekao, proizvode te tenzije, kojima je ključni instrument političkog i svakog drugog delovanja, na taj način kreiraju takvu atmosferu znajući da jedino u takvoj napetoj atmosferi mogu da ostvare svoje političke ciljeve i projekte.

To se, rekao je Zvizdić za Fenu, mora promeniti. Vučić i on, istakao je, slažu se o tome da je vreme da se takva retorika umiri, da je vreme da se razgovara o sadržajnom unapređenju ukupnih odnosa BiH i Srbije, a koji će podrazumevati i značajno unapređenje ukupnih procesa razumevanja i pomirenja.

"Saglasni smo da takvi procesi, takva saradnja bude bazirana na nekoliko osnovnih postulata. To su suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno pravni subjektivitet i BiH i Srbije, što od Vučića nikada nisu bilo kakvim potezom ili retorikom dovedeni u pitanje", rekao je.

Jedan od ti postulata je, kaže, dogovor o zajedničkim nastupima i projektima kojima se ne samo naše dve zemlje, nego čitav zapadni Balkan mogu povezati koridorima transportne infrastrukture, energetske infrastrukture, ukupne privredne infrastrukture i omogućiti nam da ostvarimo naše ključne ciljeve.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva