:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

135

Zvečan: Održan koncert narodnih pesama i igara

Pesme „Hej u Prizrenu“, „Bre devojče“, „Razgranala grana jorgovana“, „More zađi Sunce“ kao i „Marino kolo“, zveket prizrenskih nanula, talasanje bujanovačkih futarki, prizrenskih dimija i dolama, šarenolikost zubuna i crnotravskih litaka deo su izvođenja nacionalnog ansambla narodnih pesama i igara Kosova i Metohije „Venac“ i KUD „Zvečan“ u sali Doma kulture u Zvečanu.

Zajedničkim nastupom i spojem amaterizma i profesionalizma predstavili su slavske običaje iz Bujanovca, svadbarske iz Metohije i mnoge druge delove srpske tradicije.

„Saradnja ova dva društva traje već duže vreme, preko 10 godina. Već smo imali jedan zajednički koncert, danas su ovi naši gosti, tu smo da pokažemo kako je to kada se 'sudare' profesionalci i amateri“, rekao je Vladimir Tolić, KUD "Zvečan“.

KUD „Venac“ ima oko 400 članova, time je ojačala ojačala temelje za očuvanje folklorne umetnosti na prostoru Kosova i Metohije i učvrstila korene svog ansambla.

„Venac jeste profesionalno društvo ali to nam ne daje pravo da budemo uobraženi, naprotiv sarađujemo sa svim KUD-ovnim na Kosovu i Metohiji. Saradnja sa KUD „Zvečan“ će biti i jača i bolja“, rekla je Snežana Jovanović, direktor ansambla "Venac“.

Ovaj koncert je i najava za predstojeći koncert na Kolarcu, koji će se održati uoči Vidovdana a u saradnji sa KUD „Kopaonik“ iz Leposavića.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva