:

:

TV Most

Foto: mojenovosti.com

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

197

Zvaničnici EU, o bezbednosti, terorizma i ekstremizmu






Delegaciju EU je predvodio zamenik generalnog sekretara, Pedro Serrano, iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), zajedno sa koordinatorom EU za borbu protiv terorizma, Gillesom de Kerchovom, i zamenikom direktora direkcije, Olivierom Onidijem, iz DG HOME. Poseta je još jedna u nizu poseta visokog nivoa Zapadnom Balkanu o ovim pitanjima. 



Terorizam i nasilni ekstremizam predstavljaju zajednički izazov za EU i Zapadni Balkan i mogu se efektivno rešiti samo kroz blisku saradnju. Sastanci održani tokom dva dana su bili produktivni u ocenjivanju izazova i identifikovanju pristupa u jačanju zajedničkih napora u borbi protiv ovih izazova. U tom kontekstu, obe strane su pozdravile da je od 13. decembra 2017. godine Kosovo postalo puno prioritetni partner Europol-a, s ciljem daljeg jačanja strateške saradnje sa EU.



Istorijat 



Terorizam, radikalizacija i nasilni ekstremizam nastavljaju da predstavljaju bezbednosnu pretnju po EU i Zapadni Balkan. Na regionalnom nivou, saradnja između relevantnih zemalja Zapadnog Balkana i drugih ključnih partnera je od suštinskog značaja, olakšana kroz Inicijativu Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi). Inicijativa ima za cilj integraciju EU i međunarodne pomoći i regionalnu saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, minimizaciji udvostručavanja i maksimalizaciji efikasnosti troškova i koristi.



 



Na Kosovu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pokriva osnovne elemente relevantne za borbu protiv terorizma, uključujući uspostavljanje solidnog istorijata istražnih radnji, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda, kao i unapređenu regionalnu saradnju i razmenu informacija između organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi. od 13. decembra 2017. godine, Kosovo


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva