:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   22:05

0

263

Zubin Potok postaje ekološka opština

Srdjan Vučinić, portparol opštine Zubin Potok i direktor Javnog preduzeća za komunalne delatnosti ove opštine Dejan Radojković, gostujući u emisiji televizije Most „Odgovorni odgovori“ istakli su da ova opština, shodno prirodnim lepotama kojima obiluje i kao atraktivna turistička destinacija ima veliki potencijal.

„Na nedavnom Sajmu turizma u Beogradu opština Zubin Potok predstavila je svoje kapacitete a ono što je trenutno najaktuelnije jeste poseta Mokroj Gori i oživljavanje aktivnog turizma na jezeru Gazivode“, rekao je Srdjan Vučinić.

On je dodao da je turistička organizacija ove opštine uspela da promoviše Zubin Potok onako kako bi trebalo da se predstavi. Rekao je i da je dosta toga uradjeno u cilju unapredjenja aktivnog turizma.
Vučinić je najavio i izgradnju alpinističke stene na Berimu u cilju predstavljanja Zubinog Potoka kao atraktivne turističke destinacije.

„Pokušavamo da napravimo turistički brend koji će biti interesantan široj populaciji. Projektom su obuhvaćene i opština Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica“, rekao je Vučinić.

U okviru turističke ponude ističe se mogućnost organizovanja velikih sportskih i kulturnih manifestacija a u planu opštine jeste da do 2020. godine broj turista koji posete Zubin Potok dostigne cifru od 10.000 posetilaca godišnje.

Vučinić je najavio da će na prvoj sledećoj sednici Skupštine opštine Zubin Potok na predlog Stevana Vulovića, gradonačelnika Zubinog Potoka ova opština biti proglašena ekološkom jer, kako je rekao ima potencijala da bude krajnja destinacija mnogih turista.

Inače, 2. aprila u Opštini Zubin Potok održaće se prvi skup turističkih preduzetnika sa područja Kosova i Metohije.

Osvrnuvši se na jučerašnji sastanak predstavnika skupština opština sa sprskom većinom na Kosovu i Metohiji, Vučinić je rekao da je na sastanku postignuto pravo jedinstvo oko zajedničkog nastupa na političkoj sceni shodno uslovima u kojima žive Srbi na ovim prostorima.

„Pitanje je kolika će ovlašćenja imati Zajednica srpskih opština a odgovor je direktno vezan za Briselski sporazum i u Briselu će biti doneta konačna odluka. Najbitnije je da je država Srbija uz sve nas i nesebično nam pruža svoju političku podršku“, rekao je Vučinić.

On je izrazio nadu da će Zajednica srpskih opština doneti Srbima na Kosovu i Metohiju bolju i stabilniju budućnost.

Pored političke, država Srbija pruža i ekonomsku pomoć i podršku opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima Vučinića, ključna činjenica za opstanak i povratak Srba na Kosovo i Metohiju jeste ekonomski momenat.

„Do sada smo imali veliku pomoć od države Srbije, koja na žalost nije na pravi način implementirana. Očekujemo veća ulaganja u privredu jer bez održive privrede nema ni održivog razvoja“, poručio je Vučinić i izrazio nadu da će opština Zubin Potok doći u situaciju da razvojem malih i srednjih preduzeća stvori bolje uslove za život svojih gradjana.

Vučinić je istakao da očekuje da pitanja oko privrednih giganata oko kojih se u Briselu lome koplja kao što su Trepča i jezero Gazivode budu rešena i da o resursima ovih kompanija odlučuje opštine sa srpskom većinom na čijoj se teritoriji i nalaze.

„Proces oko privatizacije Trepče mora da se sprovede na pravi način. I tu imamo pomoć države Srbije i mi na to i računamo. Zajedničkim nastupom moraćemo da napravimo agresivnu propagandu i da do privatizacije i ne dodje. Imamo instrumente,imamo načina, snage i volje da se sve ovo sačuva i ostane u vlasništvu onih ljudi koji su to gradili i na čijoj se teritoriji i inače nalaze“, rekao je Vučinić.

Direktor Javnog preduzeća za komunalne delatnosti Dejan Radojković rekao je da je ovo preduzeće u prethodnom periodu učinilo sve kako bi sredina u kojoj žive bila što bolja i čistija.

Kako je naglasio, zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju obnovljen je deo mehanizacije i obezbedjeni kontejneri i stubne kante što je naišlo na odobravanje i prihvatanje od strane stanovništva.

U opštini Zubin Potok u toku je realizacija više infrastrukturnih projekata, putne i vodovodne mreže a trenutno se radi i na ponovnom oživljavanju fabrika koje se nalaze u opštini Zubin Potok.

„U planu je i realizacija projekta mini farme koji finansira država Srbija. Oko 40 domaćinstava će dobiti mini farme koje će činiti okosnicu i zamajac privrednog razvoja opštine Zubin Potok“, rekao je Vučinić i najavio realizaciju ovog projekta u narednih nekoliko meseci.

I opština Zubin Potok kao i većina opština na severu Kosova i Metohije zbog zastarele vodovodne mreže ima problem sa vodosnabdevanjem. Ističu da se nadaju da će izgradnjom novog regionalnog vodovoda i taj problem biti rešen.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva