:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jun 21, 2015   12:05

0

156

ZSO za dva meseca ukoliko se postigne dogovor



Dijalog između Beograda i Prištine na nivou premijera nastavlja se u utorak a ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je agenda veoma komplikovana.

"Zbog same činjenice da je tu tema Zajednice srpskih opština sastanak čini izuzetno komplikovanim. U prethodnom periodu iscrpljeno je sve što je moglo da vodi do dogovora sada očekujem kompromis obe strane", kaže Marić.

Dodaje da bi za Srbe sa Kosova i Metohije dobre vesti iz Brisela bile da se postigne sporazum o formiranju ZSO.

U poslednje vreme se dešavalo da jedna strana kaže da je dogovor postignut, a da druga to demantuje. Ljubomir Marić smatra da su opstrukcije uvek moguće.

"Imamo prvu tačku sporazuma i ona je garancija i deo sporovđenja tog plana. Tu je i odgovornosti i težina političkih predstavnika, tako da ne očekujem problem", kaže Marić.

Smatra da bi u periodu od dva meseca trebalo da dođe do formiranja ZSO ukoliko se u utorak postigne sporazum u Briselu.

Ministar u Vladi Kosova Ljubomir Marić kaže da hapšenje Ramuša Haradinaja ne bi trebalo da bude tema u Briselu.

"Ipak, ovakvi događaji otežavaju političke događaje na KiM. Druga bitna tema o kojoj još nema pomaka je usvajanje ustavnih amandmana koji će stvoriti preduslove za formiranje Specijalnog suda, a poruka američke ambasadorke na Kosovu Trejsi Džejkobson je jasna i oni očekuju da to bude sprovedeno", ističe Marić.

Dodaje da Srbi sa KiM podržavaju uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine.

"Taj sud je korak ka pomirenju", zaključuje Marić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva