:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   12:05

0

158

ZSO tek posle ispunjenja dogovorenog

"Mi smo izneli naše stavove u Briselu oko ZSO. Dok se ne otklone paralelne strukture na Kosovu, dok se ne sprovedu svi sporazumi, posebno o pravosuđu, i dok se ne otkloni tzv. "civilna zaštita" i ne bude uklonjena barikada na mostu u Ibru, pitanje ZSO ne može doći na dnevni red", rekla je ona za prištinski list "Zeri".

Predstavnici opština sa srpskom većinom sa Kosova i Metohije doneli su juče na zajedničkom sastanku u Gračanici odluku o jedinstvenom političkom delovanju, zaštiti prava i ostvarivanju interesa srpskog naroda kroz formiranje snažne Zajednice srpskih opština.

Tahiri je dodala da će ZSO biti osnovana "u skladu sa postojećim zakonima Kosova" i da neće imati izvršna ovlašćenja, naglasivši da će ZSO imati koordinacione i konsultativne funkcije za potrebe opština.

Govoreći o zahtevima predstavnika Srba da se što pre formira ZSO, ona je rekla da to "nema neki efekat na institucionalnu agendu vlade Kosova ali ni u odnosu na Brisel".

Zamenik kosovskog ministra lokalne samouprave Bajram Gecaj je rekao da je o formiranju ZSO nekoliko puta razgovarano u Briselu, ali da "prvo treba da se koncentrišemo na sprovođenje tog i ostalih sporazuma".

Portparol opozicionog Samoopredeljenja Erzen Vranići smatra da "Lista Srpska, koju je formirao Beograd, koristi razrešenje Jablanovića kao i partnerstvo sa DSK i DPK u cilju formiranja srpskog političkog entiteta sa izvršnim ovlašćenjima koji bi funkcionisao kao drugi nivo vlasti kontrolisan od Beograda".

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je da ZSO nije projekat koji je samo srpski i da obavezu za njegovu realizaciju ima i albanska strana, naglasivši da se od kosovske vlade očekuje da pokaže konstruktivnost i ozbiljnost i da ono što su potpisali primene u praksi.

"Bez primene onoga što je potpisano mislim da ne bi trebalo da srljamo i idemo u neke nove dogovore i mislim da je to naš zajednički stav i nadam se da ćemo posle ovog skupa izaći jedinstveniji", rekao je Jablanović, koji je smenjen sa funkcije ministra za povratak u kosovskoj vladi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva