:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 26, 2015   12:05

0

100

ZSO će biti moćan instrument Srba na KiM

On je u izjavi Tanjugu naveo da "ima još da se radi" i da sada sledi četiri meseca tokom kojih će se razgovarati o Statutu ZSO, i da je to period u kojem bi sprska zajednica trebalo da se osposobi da je koristi.Janjić smatra da je ZSO "koristan alat koji vam, ako znate da ga upotrebljavate daje određene prednosti nad ostatkom Kosova".

"Omogućiće koordinaciju delovanja deset opština, zajedničko usaglašavanje projekata i lobistički nastup prema EU, međunarodnoj zajednici i kosovskoj vladi za te interese, kao i izveštavanje šta se radi na nivou zajednice, ali i izveštavanje Beograda, međunarodne zajednice i kosovske vlade o potrebama srpske zajednice", objasnio je Janjić.

Prema njegovim rečima, dogovorima se izašlo iz faze prvog Briselskog sporazuma, a sada sledi otvaranje poglavlja za Srbiju.

"U septembru sledi provera, u novembru razgovori o Poglavlju 35 i Srbija može da bude zadovoljna, jer je učvrstila svoj pozitivni međunarodni imidž", istakao je Janjić.

Jučerašnjim dogovorom je obavljen veliki posao, a ZSO je jedan moćan instrument, dodao je Janjić.

"Ona nema izvršnu vlast i oni koji su opsednuti izvršnom vlašću reći će da smo izgubili, ali ja mislim da je ovo maksimum u ovom trenutku koji se mogao dobiti", uveren je Janjić.

Na pitanje da li se dogovor može smatrati pobedom srpske strane, Janjić kaže da je to pobeda sve tri strane, te da Beograd i Priština, ali i Brisel i Vašington mogu sebi da ubeleže značajan plus.

"ZSO je veliki uspeh, ali ja o tome ne bih govorio u sportskom žargonu, jer je to bio dug proces i nije ga baš primereno porediti sa fudbalskom utakmicom", ocenio je Janjić.

On je istakao i da je bila potrebna transparentnost pregovaranja, jer bi građani, kako trvdi, da su znali "šta je na stolu" izvršili pritisak na političare i imali bismo sporazum u junu ili ranije.

"Sporazum o telekomunikacijama je bio spreman 2013. i to je u osnovi bila svađa između lobija, a nema veze s građanima Kosova", kaže Janjić.

Komentarišući izjave Marka Đurića da delegacija Srbije u Briselu uopšte nije razgovarala sa kosovskim Albancima, već sa predstavnicima EU, Janjić je rekao da posrednik i služi da nekad na sebe preuzme teret donošenja teških političkih odluka.

"To je olakšalo donošenje oduke i šteta što to nije primenjeno 22. juna", zaključio je Janjić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva