:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

154

Žrtve će pred Sudom za OVK moći da traže odštetu

Po Pravilniku, ako stradanje žrtava bude potvrđeno presudom, sud može naložiti osuđenima da im nadoknade štetu koju sudije odrede.

Svaka osoba koju konačna presuda bude identifikovala kao žrtvu moći će da, na osnovu te presude, "uživa svoja prava po nacionalnim i drugim relevatnim zakonima", a u skladu sa kosovskim zakonom o specijalnom sudu.

U parnicama pred "domaćim sudovima", presude suda za zločine OVK biće "konačne i obavezujuće što se tiče krivične odgovornosti osuđenog za štetu koje su žrtve pretrpele", naglašeno je u Pravilniku.

Pravilnikom o postupku i dokazima suda za zločine OVK predviđeno je da žrtve mogu učestvovati u procesima kao treća strana, uz odbranu i optužbu.

Za učešće u suđenju, žrtve će moći da se prijave odmah pošto sudija potvrdi optužnicu koju je predložilo tužilaštvo.

"Osoba koja tvrdi da je žrtva zločina navedenog u optužnici može podneti prijavu... za učešće u procesu, precizirajući na koji je način on(a) žrtva i navodeći mesto i datum navodnog zločina", piše u Pravilniku.

Žrtve kojima bude odobreno učešče na suđenju zastupaće advokati sa posebne sudske liste. Osobe kojima zahtev za učešće bude odbijen, moći će da na tu odluku ulože žalbu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva