:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2015   12:05

0

118

Značajna poseta Vučića Tirani

Oni su takođe pozdravili stav albanskog premijera Edija Rame o potrebi da Srbija Albancima sa tog područja obezbedi ista prava koja imaju Srbi na severu Kosova.


Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani i predstavnik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi su u izjavama Tanjugu podsetili da su politički predstavnici Albanaca i ranije to tražili od srpskih vlasti, ali da nije bilo odgovora.


Destani i Kamberi kažu da su politički predstavnci Albanaca već tražili da se "Albancima iz Preševske doline obezbedi isti stepen prava koji imaju Srbi na severu Kosova" a najavljuju da od tog zahteva neće odustati.


Destani je izjavio i da je dobro što je došlo do posete premijera Vučiha Albaniji naglasivši da je to prva poseta jednog srpskog zvaničnika na najvišem nivou"
"U tom smislu, tu posetu pozdravljam kao dobru stvar", rekao je Destani, koji je i zamenik predsednika opštine Preševo.


On je, povodm stava albasnkog premijara da Albanci u Preševu i Bujanovcu treba da imaj ista prava kao i Srbi na severu Kosova podsetio "da je to naš odavno dobro poznat stav".


Destani je rekao i da su politički predstavcnici Albanaca iz tzv. Presevske doline taj stav već preneli na sastancima u Beogradu i Ivici Dačiću i i Aleksandru Vučiću.


"Oni su se obavezali, tako reći da se pitanje prava Albanaca u Preševskoj dolini reše u okviru dijaloga koji će imati sa nama ali od tada nije bilo spremnost sa srpske strane da se ti sastanci održe", rekao je Destani.


On je istakao i da će Albanci iz Preševa Bujjanovca i Medveđe i dalje"mirnim putem tražiti da dobiju prava koja imaju Srbi na severu Kosova".


Kamberi je ocenio i da će poseta Vučiha Tirani i razgovori sa zvaničnima Albanije doprineti relaksaciji odnosa i uspostavljanju dobrosusedske saradnje dveju država.


Kamberi, koji je i poslanik u Skupštini Srbije smatra da će ta poseta doprinmeti stabilnosti u obe držve ali i na Balkanu kao i ostvarivanju poštovanja većeg nivo manjinskih i ljudskih prava.


On je takođe podsetio da su politički predstavnici Albanaca "već ranije izneli taj stav (o reciprocitetu prava Albanaca iz Preševske doline i Srba sa severa Kosova) u političkim platformama.


Kamberi smatra i da "univerzalni pricipi ostvarivanja prava za sve manjine treba da važe na svakoj teritoriji zapadnog Balkana".


Albanski premijer, tokom jučerašnjeg sureta s Vučićem je rekao da Tirana želi da Srbija uradi više za Albance na području Preševa.


"Oni žele da budu tretirani kao Srbi na severu Kosova", rekao je Rama dok je Vučih poručio da je uvek spreman da sasluša šta je to što Srbija mozemo još da uradi za Albance u Preševu i Bujanovcu.


"Ne bih uopšte komentarisao dalje odnos prema manjinama, verujem da to može da bude nešto bolje, kao što sam siguran da i mi uvek možemo da uradimo nešto više za Albance koji žive na teritoriji Srbije podvukao je Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva