:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2015   12:05

0

197

Značajan rast industrije u prvih šest meseci

Prema njegovim rečima, do kraja godine rast BDP-a će biti između 0,6 i jedan odsto, rekao je Kovačević na RTS-u i istakao da očekuje nastavak uzlaznog trenda privrednog rasta, pre svega u industriji.

Industrija je za prvih pola godine pokazala značajan rast, prerađivačka industrija 6,1 odsto, ukupna industrija 4,8 odsto, iako je tokom prvog polugođa trajao oporavak proizvodnje struje i proizvodnje uglja, zbog prošlogodišnjih poplava, kazao je Kovačević.

Junski podaci pokazuju trend rasta industrije, a tako će ostati verovatno do kraja godine, uz možda bolju podršku likvidnosti privredi, što znači bolje finansiranje - više kreditne aktivnosti, rekao je Kovačević.

Kovačević smatra da će poljoprivreda ove godine podbaciti, da industrijskog bilja neće biti na prošlogodišnjem nivou, ali to će dati do kraja godine rast BDP-a između 0,6 i jedan odsto, zavisno od toga da li će biti snažnije finansijske podrške privredi i da li će se nastaviti planirane reforme za preduzeća, vezano za hemijski kompleks, smederevsku železaru, da li će se vratiti proizvodnja automobila na uzlaznu liiniju.

"Kada imate aranžman sa MMF-om, koji sada imamo, koji je značajna podrška konsolidaciji i rastu privredne aktivnosti, onda oni neprekidno prate zvaničnu statistiku i s vremena na vreme koriguju, ako je potrebno, koriguju svoje projekcije, što je uobičajeno u situaciji kada imate aranžman i kada ste pod određenim monitoringom", rekao je Kovačević.

On je istakao da, ako je rast umesto nula, pola procenta, to bi u novcu na postojeći BDP bio dodatak od 160 miliona evra.

Za dve nedelje dolazi MMF, računica je da bi penzije bile povećane za dva odsto, a plate zaposlenih u javnom sektoru od četiri do šest odsto, a Kovačević kaže da to zvuči realno.

Povećanje plata i penzija u ovom trenutku jeste podrška uzlaznom trendu rasta ekonomije, odnosno podrška tražnji, smatra Kovačević.

On je ocenio je da je potrebno zaokrenuti pad tražnje ka zaustavljanju toga pada i pretpostavlja da će MMF to razmatrati.

"Teško je reći da li će oni to odobriti, ali ima dosta razloga", rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da treba voditi računa o održivosti, a to znači da se i sledeće godine nastavi konsolidacija.

"Ovaj privredni rast jeste znak održivosti - to je važnije nego sam nominalni iznos doprinosa BDP-u ili rastu standarda - sve je to važno, ali su važni dinamički elementi tog procesa i oni su pozitivni i podloga su za nastavak reformi", kazao je Kovačević.

"Ako se iz nekog razloga nađemo u nekoj stagnantnoj poziciji, onda će se teško govoriti o održivosti celog pozitivnog trenda", zaključio je Kovačević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva