:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

142

Zloupotrebom antibiotika i lakše povrede mogu postati smrtonosne


Grlo je njeno oruđe za rad, a zbog čestih problema Milica Đilas oko tri godine pila je antibiotike. Nakon bezbroj popijenih kutija, ova radijska voditeljka završila je u bolnici.




"Došlo je do toga da je bakterija postala rezistentna i ja ni sa čim nisam mogla da izlečim problem sa krajnicima. Tako da sam završila na jednomesečnom bolničko lečenju posle dve nedelje temperature od 40 stepeni, koja nije mogla da spadne", objašnjava voditeljka Radio Beograda Milica Đilas.


Milica nije usamljen slučaj u Srbiji. Mnogi kada su prehlađeni ili imaju grip koriste antibiotike, koji u tim situacijama ne deluju.



"U populaciji je procenjeno da oko 20 odsto stanovištva treba da uzima antibiotike, to su imunokompromitovani pacijenti. Svi ostali bi trebali da se suzdrže od samolečenja", napominje farmakolog Milica Bajčetić.



Farmaceut Aleksandra Dimitrijević Salom kaže da se i dalje antibiotici često prepisuju.



"Pacijenti zahtevaju vrlo često da dobiju antibiotik zbog bola u grlu i drugih simptoma. Ono što je nama upadljivo je da se najčešće traži lek koji je vrlo jak u tom opspegu antibiotika", ističe Aleksandra Dimitrijević Salom iz Saveza privatnih apoteka Srbije.



Antibiotike unosimo i kada toga nismo svesni. Na primer, kada konzumiramo meso i mlečne proizvode.



"Antibiotici se koriste u veterinarskoj medicini, i stoka može da se razboli. U nekim zemljama postoji primena antibiotika kao promotera rasta, a u našoj zemlji primena u veterini kao dodatak ishrane je pod strogom kontrolom Ministarstva poljoprivrede", objašnjava direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.



Ukoliko se ovakav scenario neracionalne upotrebe antibiotika nastavi, oni više neće imati nikakav efekat. Bakterije će postati otporne na njih.



"Teške hirurške intervencije počevši od zbrinjavanja politraumatizma, saobraćajnih povreda, komplikovanih, zaključno sa transplantacijom...zaista će biti u velikom problemu ljudi koji se time bave da ishod bude kako treba bez antibiotske terapije", kaže Stevanović. 



Ipak, napravljen je pomak i u našoj zemlji.



"Zahvaljujući projektu Ministarstva zdravlja i velikom angažovanju jednog multidisciplinarnog tima u poslednjih nekoliko godina značajno je pala upotreba antibiotika, mi smo konstatovali u pedijatrijskog populaciji čak za 15 odsto", kaže Milica Bajčetić.



U suprotnom, preti nam postantibiotska era u kojoj će infekcije i lakše povrede opet biti smrtonosne, kao i pre 1928. godine.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva