:

:

TV Most

Foto: Foto Politika

clock

Mart 16, 2018   12:05

0

177

Zločin za koji niko nije odgovarao


Povodom godišnjice od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), u saopštenju za javnost  navodi da je pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u KFOR-u i UNMIK–u, u tri dana masovnog i organizovanog nasilja Albanaca nad Srbima,17,18. i 19. marta 2004. godine,ubijeno je 10 Srba,srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira,738 srpskih kuća,10 javnih objekata,škola pošta i domova zdravlja,proterano 4.012 Srba.Ni nakon 14 godina,za navedene zločine niko nije odgovarao,proteranim Srbima još uvek nije omogućen povratak,niti naknada za uništenu imovinu.

“Ohrabrene ovakvim stavom dela Međunarodne zajednice, vlasti u Prištini nastavljaju da izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću, društvo u kome je pravda za srpske žrtve nepoželjna.Srpska koordinacija, podsećajući na ove tragične događaje, još jednom ukazuje na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, proisteklu iz nečinjenja i nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (EULEKS-a) i vlasti u Prištini za doprinos anticivilizacijskoj ''kulturi'' nekažnjavanja zločina nad Srbima, uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji,navodi se u saopštenju. 

Srpska koordinacija poziva vlasti Republike Srbije, da aktuelizuje pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima u martovskom pogromu 2004. godine, kao i pitanje garancija da se takvo ili slično nasilje više nikada neće ponoviti.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva