:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2015   12:05

0

227

Zlatnici umesto plate

Nekada brend bivše Jugoslavije, poslednjih desetak godina tavori, kao zlatara koja sporadično uradi naručene količine nakita i zlatnika, što im nije bilo dovoljno, tvrde, ni da pokriju materijalne troškove. S obzirom na to da su imali repromaterijal, u julu ove godine zaposlene su isplatili zlatnicima.

Njihova dogovorena vrednost je 9.000 dinara za dva grama zlata, a takvi zlatnici na tržištu koštaju 13.000 dinara.

"Za sada čuvam, a da li ću morati to u jednom trenutku da prodam, videću", kaže Željko Golubović, zaposlen u pogonu za mašinsku izradu nakita IPM "Majdanpek".

Jubilarni zlatnici i srebrnjaci ali i prestižni nakit, tone i tone zlata i srebra prerađene su u "Zlatari Majdanpek" od njenog osnivanja 1970. godine.

Fabrika tavori od 2000. godine jer je tada izašla iz sistema RTB "Bor". Poslednjih 10 godina je kompanija u restrukturiranju i iza sebe ima nekoliko neuspelih privatizacija. Posla tek toliko da se tu i tamo čuju zlatarske mašine.

"Mi smo imali sreće da zaposleni shvate težinu situacije i da ne tuže preduzeće jer bi tako naneli štetu preduzeću i doveli u pitanje privatizaciju", ističe predsednik SSS za opštine Majdanpek, Negotin i Kladovo Dejan Matijević.

Direktorka IPM "Majdanpek" Milica Jesenko kaže da se za takav način isplate izjasnilo 314 od 315 anketiranih radnika.

U Majdanpeku svi očekuju da će za dve sedmice Zlatara biti uspešno privatizovana. Budući vlasnik neće imati nikakve zaostale obaveze prema zaposlenima a cena preduzeća je oko milion i po evra. Novi vlasnik će dobiti imovinu preduzeća, desetak lokala po celoj Srbiji, upravnu zgradu u Beogradu, fabriku u Majdanpeku sa mašinama i repromaterijal.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva