:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 15, 2015   12:05

0

144

Zlatni ključ Bećkoviću

Ovo priznanje mi je jedno od najdražih, jer se ono vezuje za jedan od najlepših stihova u našoj narodnoj poeziji, to je onaj koji govori Smederevac Đuro: Suva zlata smederevski ključi, jedan od tih ključeva pripao je i meni, istakao je Bećković, zahvaljujući se na "Zlatnom ključu Smedereva".

U okviru 46. Međunarodnog festivala poezije "Smederevska pesnička jesen", u holu Centra za kulturu otvorena je izložba grafika iz fonda ove kulturne ustanove i izložba knjiga Bećkovića.

Festival je otvorio profesor Jovan Delić, a u ime Odbora za dodelu nagrade obrazloženje je pročitao Dragan Dragojlović.

Njegova poezija pokazala je, pored ostalog, da dijalekat, stare i zaboravljene reči umeju jasno da govore; da duga pesma ima energiju koja osvaja slušaoce; da lirsko i epsko, oslanjajući se jedno na drugo, stvaraju neodoljiv pesnički govor; da se poezija malo kog pesnika više od Bećkovićeve čita, a posebno sluša kada se recituje ili on sam recituje, rekao je Dragojlović.

"Zlatni ključ" sastoji se od pozlaćene kopije ključa srednjovekovnog Smedereva, objavljivanja izbora iz peničkog stvaralaštva dobitnika na jeziku autora i srpskom jeziku (dvojezično) u ediciji "Zlatni ključ" i novčanog iznosa.

Međunarodna pesnička nagrada "Zlatni ključ Smedereva" ustanovljena je 1985. godine, na 16. festivalu i dodeljuje se za životno delo pesnicima iz celog sveta. Nagrada je ustanovljena 1985. godine na 16. festivalu i do 1992. je dodeljivana pesnicima iz podunavskih zemalja, a od tada iz celog sveta.

Festival je od 1970. godine, kada je pokrenut, okupio oko dve hiljade pesnika iz svih krajeva sveta i objavio više od trista knjiga, a festivalske programe je pratilo više od 200.000 posetilaca.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva