:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2015   12:05

0

170

Zlatibor:Otvorena kancelarija za saradnju sRusijom



Kancelariju, čiji je cilj da kao servis pruži podršku u udruživanju privrednika za zajednički nastup na ruskom tržištu, otvorili su predsednik opštine Čajetina i član Predsedništva Srpske narodne partije Milan Stamatović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

Ambasador Čepurin istakao je da postoji mnogo mogućnosti za razvoj saradnje Srbije i Rusije, ali da je za sada taj potencijal slabo iskorišćen.

On je podsetio da je kancelarije ovog tipa Rusija otvorila u više gradova zapadnoevropskih zemalja koje pokazuju svoju efikasnost.

"Naš cilj je da tu saradnju učinimo sistemskom. Budućnost za Rusiju, ali i u značajnoj meri i za Srbiju leži na istoku, zato što to postaje novi svetski centar razvoja. I zato naš razvoj saradnje sa Srbijom ide u ispravnom smeru", rekao je Čepurin.

Kako je objasnio saradnja te zemlje sa Kinom i istočnom Azijom je veoma važna, ali ništa manje nije značajna saradnja sa Srbijom, zbog čega je otvaranje kancelarije u Srbiji "korak ispred vremena".

"Otvaranje ove kancelarije je na izvestan način avangardni korak, ali sve zavisi od zaposlenih ovde. Ipak, verujem da će njen rad ubrzo pokazati svoju efikasnost", rekao je Čepurin.

Milan Stamatović je izjavio da je cilj osnivanja ove kancelarije da se pokaže da i male lokalne samouprave, kao što je opština Čajetina, mogu da pomognu srpskim privrednicima i turističkim radnicima u saradnji sa tržištem Ruske Federacije.

"Opština Čajetina će iskorisiti ovu kancleariju da privrednicima čitavog regiona pomogne u plasiranju proizvoda na rusko tržište", poručio je Stamatović.

Kancelarija će, kako je objašnjeno, istovremeno analizirati tržište te zemlje, s posebnim akcentom na ruske regione, kako bi ukazala na mogućnosti za izvoz proizvoda iz Zlatiborskog okruga.

Prema rečima Nenada Popovića, otvaranje kanclearije će bolje doprineti razumevanju potencijala za izvoz u Rusiju, omogućiti proširenje turističkih potencijala Zlatibora, kao i to da investitori sada imaju gde da dođu i dobiju informacije o ulaganju u turističke ili proizvodne kapacitete "kojih je na Zlatiboru veoma mnogo".

"Samo za poslednjih godinu dana izvoz poljoprivednih prozivoda sa Zlatibora u Rusiju je porastao za 300 odsto. To je izvanredan rast i trenutna mogućnsot da se sve u Rusiju izvozi bez carina, a imajući u vidu i sankcije koje je Rusija uvela EU, to je ogromna šansa za sve koji se bave izvozom u Rusiju", rekao je Popović.

Kako je objasnio, kancelarija će i posredovati u kontaktu s institucijama i organizacijama Ruske Federacije, promovisaće investicione potencijale Zlatiborskog okruga s ciljem privlačenja investitora iz Rusije, ali i investitora iz Evropske unije zainteresovanih za izvoz u Rusiju po povlašćenim uslovima.

"Otvaranje kancelarije će privući investitore i iz drugih zemalja, pre svega mislim na zemlje u okruženju, koje na ovaj način verovatno mogu da nađu bolji način kako da dođu do krajnjih kupaca u Ruskoj Federaciji", rekao je Popović

On je objasnio da je kancelarija urađena po uzoru na one na Zapadu.

"U Bavarskoj i Tirolu ima na desetine ovakvih kanclarija, Svaki veći grad i region imaju ovakve kancelarije, jer je važan sistemski pristup konkretnim investitorima i onima koji se bave izvozom", rekao je Popović.

Otvaranju Kancelarije prethodio je okrugli sto na temu "Zlatiborski okrug kao model uspešne ekonomske saradnje Srbije i Rusije", na kojem je učestvovalo više od 20 najvećih privrednika tog regiona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva