:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2015   12:05

0

170

Zimske gume obavezne od 1. novembra

Iako u pojedinim evropskim zemljama (Švajcarska) upotreba zimskih guma nije obavezna, u vreme snega i leda, čim počnu niže temperature, svi vozači montiraju zimske gume. Zakon u Srbiji predviđa da sva motorna vozila poseduju zimske pneumatike od 1. novembra do 1. aprila. Ipak, ako vas policija zaustavi, a na putu nema snega i poledice, ne možete biti kažnjeni čak iako nemate zimske gume na točkovima automobila. Ali ako u toku putovanja započnu padavine, a niste pripremili auto za zimske uslove vožnje, tada podležete visokim kaznama. Kako se neposedovanje ispravnih pneumatika tretira kao teža tehnička neispravnost, u slučaju saobraćajne nezgode izazvane nedostatkom zimskih guma vozač i vlasnik takvog vozila obavezni su da plate svu pričinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu. Bez obzira na troškove eventualne štete, zarad lične bezbednosti svih koji se voze sa vama i drugih učesnika u saobraćaju, bolje je da imate gume za sneg ili one koje su odgovarajuće za sva godišnja doba.

Zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg i led već i kada su temperature niske. Po dosadašnjim iskustvima i vožnji test-vozila na poligonima i u saobraćaju u planinskim predelima, zimske gume starije od pet-šest godina nemaju ni približno potrebna svojstva. Nemaju isti zaustavni put pri kočenju, otpornost na bočno kretanje (otklizavanje) ili „akvaplaning” (nemogućnost trenutnog odvođenje vode pozicijom šara na gumi) kao ispravna, nova guma. Letnji pneumatik na temperaturi nižoj od sedam stepeni Celzijusa gubi ključne karakteristike prianjanja na podlogu. Mnogi testovi su pokazali da je zaustavni put letnjih guma mnogo duži od propisanih zimskih.

Još opasnije je da mislite kako imate propisane zimske gume ako su starije od šest-sedam godina ili ste kupili, upravo zbog nižih cena, slične polovne. Razlog je što se tada uzdate u pneumatike koji, zapravo, ne vrše funkcije za koje su propisani. Stepen specijalne mase, sa dodatkom „silike”, koja se ne stvrdnjava na niskim temperaturama, čini da zimske gume imaju svojstva koja povećavaju bezbednost, a ona se gube tokom vremena, pa mislite na to ako se odlučite za kupovinu polovnih guma. Inače, po preporukama Auto-moto saveza Srbije, dubina šare na pneumaticima, za zimsku upotrebu, ne sme biti manja od četiri milimetra.

Nabavka novih zimskih guma predstavlja znatan trošak. U zavisnosti od dimenzija točka i marke guma, cene su od 8.000 do 80.000 dinara. Na sve treba dodati i troškove montaže, koje se po našim servisima naplaćuju od 400 do 650 dinara po točku. Postoji i usluga skladištenja pneumatika, do nove zamene, a cena je od 100 do 200 dinara mesečno po točku, pa sve predstavlja trošak od 2.000 do 4.000 dinara.

Izvor: Politika

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva