:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2017   15:15

0

201

Žička hrisovulja dodeljena Mošu Odaloviću

"Žička hrisovulja" je najznačajnije priznanje tog sabora za poetsko stvaralaštvo koje podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja.

U obrazloženju žirija kaže se da je Odalović priznanje zaslužio "zbog čiste i bezazlene duhovne radosti u pesmama za decu".

Njegova lirika koja slavi porodicu, čoveka i njegov svakodnevni vredan rad, naizgled namenjena najmlađima, obraća se svim generacijama.

"Ja sam rođen u desetici. Zvao sam se "tamo se" i niko mi nije govorio bravo. I onda kada mi sada neko kaže bravo, to je ono što nisu govorili u detinjstvu. Kaže se bravo i sportisti i, šta znam, i svakom delatniku u svakom poslu. Što ne bi i pesnici to podneli normalno da ih obodri koliko za neku narednu nagradu i u svim poslovima", kaže Odalović.

Momčilo - Mošo Odalović je rođen 1. aprila 1947.godine u Starom Garckom. Osnovnu školu završio je u Lipljanu, gimnaziju u Kosovskoj Mitrovici, a studirao je književnost na Filološkom ( tada Filozofskom) fakultetu.

U „Jedinstvu“ je radio kao novinar, urednik „Jedinstva za decu“ i glavni urednik „Đurđevka“.

Pisac je, slikar, ilustrator i kaligraf. Imao je više samostalnih izložbi. Jedan je od najboljih pisaca za decu u savremenoj srpskoj književnosti kojoj je podario desetine knjiga.

Dobitnik je više nagrada: Vukova nagrada, Nagrada Desanka Maksimović, Povelja Zmajevih igara, Neven, Zabavnikova, „Zlatnog ključića“ grada Smedereva, Zlatni Gaša, Novosadsko Zvonce popularnosti, Goranove plakete, Gračaničke povelje, a nosilac je i „Zmajevog štapa“ — počasne nagrade Zmajevih dečjih igara itd.

Od 1994. godine živi u Smederevu, „u svojih 7,5 ari konačne otadžbine“, kao slobodan umetnik.

Izvor: RTS, TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva