:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jun 26, 2018   17:29

0

154

Žestoka debata EU oko proširenja i Zapadnog Balkana


Ministri opštih poslova EU na sastanku u Luksemburgu i dalje razgovaraju o postizanju kompromisa oko zaključaka koje bi trebalo da usvoje o proširenju i Zapadnom Balkanu.




Dok je nacrt zaključaka za Srbiju, Crnu Goru, BiH i Kosovo (sa zvezdicom) još ranije praktično zaključen, Pariz i Hag, ali i Kopehagen protive se mogućnosti napretka Makedonije i Albanije ka EU.



"Postoje dve grupe zemalja: jedna predstavlja veliku većinu od 25 zemlja članica koje podržavaju otvarnje pregovora (Makedonije i Albanije) na leto 2019. godne i tri zemlje - Danska, Holandija i Francuska, koje misle da taj proces treba promeniti", izjavio je grčki šef diplomatije Nikos Kocijas.



Kocijas upozorava da promena procesa proširenja povlači i promenu stabilnosti i bezbednosti celog regiona Jugoistočne Evrope.



Upozorio je "neke zemlje članice" da "pravljenje koraka unazad nije način za borbu i pobedu na populizmom".



"Neke zemlje žele da rade na integraciji , a ne na proširenju. Ja mislim da to može ići paralelno", poručio je Kocijas.



Prema informacijama Tanjuga, ministri evropske dvadesetosmorke umesto na početku današnjeg sastanka prebacili su temu zaključaka o Zapadnom Balkanu za kraj sastanka koji se održava u Luksemburgu.



Iako je predviđeno da se sastanak završi do 18 časova, poslednje informacije su da i dalje ne postoji konsenzus oko davanja "zelenog svetla" Evropskoj komisiji za početak priprema pristupnih pregovora Makedonije i Albanije.



Diplomatski izvori Saveta EU napominju da tvrd stav Pariza i Haga nije mogla da promeni ni ponuđena formulacija da se početak pregovora sa Skopljem i Tiranom odloži za godinu dana.



Iz diplomatskih izvora se upozorava da, ukoliko danas ne bude ostvaren jednoglasni stav ministara EU o proširenju i Zapadnom Balkanu postoji mogućnost, zaključci uopšte ne budu usvojeni, a da ta tema ne bude ni deo već pune agende samita lidera EU koji se sastaju u četvratak i petak u Briselu.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva